MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Brandkruid

Foto: Brandkruid
Foto: Brandkruid

Phlomis is een geslacht met meer dan honderd soorten kruidachtige planten, struiken en dwergstruiken uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae), die van nature voorkomen van het Middellandse Zeegebied over Midden-Azië tot in China.

De botanische naam Phlomis is afgeleid van het Oudgriekse 'phlogmas' (vlam), en zou verwijzen naar het vroegere gebruik van de bladeren als lampenpit.

Soorten uit het geslacht Phlomis zijn overblijvende, kruidachtige planten, struiken en dwergstruiken, die tussen 30 cm en 2 m hoog worden. Het wortelgestel kan zeer uitgebreid zijn. Ze bezitten een behaarde, afgerond vierhoekige stengel met eveneens behaarde, kruisgewijs tegenoverstaand geplaatste, ongedeelde en duidelijk netnervige stengelbladeren.

De bloemen staan in kransen op de tussen- en eindknopen van de stengel, ondersteund door kruisgewijs geplaatste, ovale, lancet- of lijnvormige schutbladen. Ze zijn meestal wit, geel, roze of paars gekleurd en lipbloemig. De kelk is buis- of klokvormig, met vijf gelijkvormige of twee lange en drie korte tandjes. De kroon heeft een zijdelings samengedrukte, kapvormige bovenlip en een drielobbbige onderlip met een duidelijk grotere middelste lob. De bloem draagt 4 meeldraden die buiten de bovenste lip uitsteken en voorzien zijn van een gevorkte helmknop met twee ongelijke delen.

Na de bloei worden vier driekantige, behaarde of kale nootjes gevormd.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 100 cm
Kleur