MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Drents krentenboompje

Amelanchier laevis  • 

Foto: Drents krentenboompje

Algemene omschrijving

Amelanchier laevis of Drents krentenboompje (synoniem: Amelanchier grandiflora) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De plant wordt veel als sierheester aangeplant en komt samen met het Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii) verwilderd in Nederland en België voor op zandige gronden.

Kenmerkend verschil: De bladeren van Amelanchier laevis hebben geen speciale herfstkleur.

Amelanchier laevis bloeit van april tot mei met 4-12 cm lange bloemtrossen. De witte bloemen zijn groter dan die van het Canadees krentenboompje (Amelanchier canadensis). De kroonblaadjes zijn 1-2,5 cm lang. In de zomer volgen de rode bessen, die eetbaar zijn. Echter meestal zijn de vogels, zoals merels, spreeuwen, hout- en tortel duif, je al voor.

Een krent wordt 6 tot 8 meter hoog. Het is een bladverliezende, breed uitgroeiende struik die door snoei een open structuur moet behouden om goed te blijven bloeien. Amelanchier kan door snoei de vorm krijgen van een kleine boom.

Vermeerdering vindt plaats door zaaien of afsteken van opschot. Het zaad heeft een vorstperiode (koude prikkel) nodig om te kunnen kiemen.

De krent bloeit op scheuten van het voorgaande jaar.

Onderhoud

Af en toe snoeien om er voor te zorgen dat de struik voldoende open van structuur blijft. En nodig als de bloei af begint te nemen. Zo ontstaan er nieuwe scheuten, die na 1 tot 2 jaar zullen gaan bloeien.

Wie van krent een boompje wil maken, zal in het begin moeten snoeien. Kies in dat geval één stevige recht opgaande tak uit en snoei alle andere stengels/takken volledig weg. Snoei van de recht opgaande tak vervolgens alle zijscheuten terug tot één derde van hun lengte, maar laat scheuten aan de top volledig in tact. Snoei de zijscheuten op de zich ontwikkelende stam op deze manier enige jaren achter elkaar, totdat de stam dik genoeg en stevig genoeg is om de kroon te kunnen dragen. Als de stam dik genoeg is, mogen alle zijscheuten tot aan de kroon tot op de stam worden weggeknipt.

In het vroege voorjaar kan organische mest gegeven worden.

Gebruik

Solitair, in haag of windsingel.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 800 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend