Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Klein springzaad

Impatiens parviflora

Foto: Klein springzaad

Klein springzaad, Impatiens parviflora DC, is een kruidachtige, niet al te hoge plantensoort uit de Balsemienfamilie.

De stengels van de springzaden zijn vlezig en zeer sappig. Als je de plant uit de bodem haalt, verwelkt die heel snel doordat de watertoevoer dan stopt, terwijl de verdamping doorgaat.

De langwerpige bladeren zijn gezaagd en lopen spits toe. Naast de aanhechting van de bladsteel aan de stengels staan knotsvormige klieren, die groter zijn dan die op de stengelribben.

De 1 cm kleine bleekgele tweeslachtige bloemen hebben een korte (0,5 cm) rechte honingspoor en bloeien van juni tot oktober. De tweezijdig symmetrische bloemen lijken in de verte wel wat op die van de viooltjes, maar er zijn toch duidelijk verschillen. Er zijn bij deze planten drie kelkbladen, waarvan er een dezelfde kleur heeft als de kroonbladeren en waaraan de spoor zit. Dit wijkt qua bouw en ontstaanswijze nogal af van de viooltjesbloem. Ook de geslachtsorganen hebben een typische opbouw. De helmknoppen zijn vergroeid en vormen een zogenaamd mutsje. Hieronder zit de stamper verborgen. Als de bloemen in het mannelijk stadium zijn, kan er dus geen zelfbestuiving optreden. Pas als dat mutsje van vergroeide helmknoppen is afgevallen, rijpt het stempel en kan er bevruchting plaatsvinden met pollen van een andere bloem. Het vruchtbeginsel groeit uit tot een doosvrucht die bij rijpheid openspringt door het elastisch weefsel. De zaden worden dan weggeschoten. Dat gebeurt vooral door aanraking.

De plant groeit op enigszins vochtige en beschaduwde plaatsen in bossen, parken, in bermen langs wegen en op allerlei ruderale plekken. Ze is voedselplant voor de rupsen van Groot avondrood (Deilephila elpenor) en Springzaadbandspanner (Xanthorhoe biriviata). Phytoliriomyza melampyga mineert in het Klein springzaad.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 60 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend