MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Natalpruim

Carissa Grandiflora  • 

Foto: Natalpruim

De natalpruim (Carissa macrocarpa, basioniem: Arduina macrocarpa) is een plant uit de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae). Het is een groenblijvende, klimmende, tot 0,5 m hoge struik. Alle plantendelen bevatten een kleverig melksap. De takken zijn bezet met tot 5 cm lange, vertakte doornen. De bladeren zijn tegenoverstaand, ovaal, 3-7 cm lang, donkergroen, leerachtig en glanzend aan de bovenzijde.

De bloemen hebben een lange bloembuis en zijn erg geurend. Ze staan solitair in de bladoksels. De kroonbladeren zijn langwerpig en wit of roze van kleur.

De vruchten zijn rond tot eivormig en rozerood van kleur. Het vruchtvlees is dieprood van kleur, sappig en smaakt aardbeiachtig. De vruchten kunnen als handfruit worden gegeten of verwerkt worden in compotes en vruchtensalades. Het sap van de natalpruim vormt een smaakvolle frisdrank.

Carissa macrocarpa groeit vooral in kustgebieden in Zuid-Afrika. Het is te vinden op zandduinen en aan de randen van kustwouden in de oostelijke Kaapprovincie ten noorden van Natal tot Mozambique. Een verwante soort met eetbare vruchten is de caranda (Carissa carandas)

Eigenschappen

Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend