MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Struikveronica 'Addenda Donna Britta'

Struikveronica (Hebe) is een ideale kleine heester voor liefhebbers van kleur. Met haar overvloedige nectar zorgt Hebe gegarandeerd voor meer fladderende vrolijkheid in je tuin. Vlinders zijn namelijk gek op de plant door de fleurige bloemen met lange meeldraden.

  • Bloeit van juli-oktober
  • Kleur: Paars
  • Vereisten: Halfschaduw of zon
  • Onderhoud: Geen snoei nodig. Uitgebloeide bloemen eruit halen voor langdurige bloei.
  • Grond mag niet uitdrogen

Het liefst staat struikveronica op een beschutte plek in een koele omgeving. De plant gedijt dan ook het beste in halfschaduw. Staat hij in de zon dan mag de grond niet uitdrogen. Geef daarom regelmatig water. In de border komt de plant goed tot zijn recht, maar zorg dat andere planten er niet te dicht bij staan. Als je ’s zomers zo nu en dan de uitgebloeide bloemen wegknipt, is de bloeiperiode van de struikveronica relatief lang: van juli tot en met oktober. Ook vlinders en bijen zullen je dankbaar zijn. Ze zijn beide dol op de bloempluimen van Hebe. Verder heeft de plant regelmatig mest (bijvoorbeeld kalkrijk beendermeel) nodig, de bloeiende soorten het liefst elke maand.

Hebe heeft weinig snoeibeurten nodig. Snoeien doe je enkel als je de plant wat model wilt geven of als deze vorstschade heeft opgelopen. Vorstschade zorgt namelijk voor verdorde twijgjes. Snoei deze in het late voorjaar (eind april, midden mei) weg. Het kan zijn dat de vorst grotere plekken heeft aangetast, verwijder die stukken en snoei de gehele plant een kleine 5 cm terug. Dat wakkert de hergroei aan. 

Overwinteren: Komt de temperatuur onder de -3 graden dan kan de plant beter wat beschermd worden.
Als hij in pot staat even in de schuur/serre of beschutte plek.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend