MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Gevlekte dovenetel 'Roseum'

Lamium maculatum 'Roseum'

Foto: Gevlekte dovenetel 'Roseum'

De gevlekte dovenetel Lamium maculatum ‘Roseum’ is roze van kleur. Lamium maculatum ‘Roseum’ is een zeer goede bodembedekker, ook voor schaduwrijke plaatsen. De plant wordt bijvoorbeeld gebruikt als ‘ondergrond’ voor aronskelken en flinke varens. Een tot 25 centimeter hoge, zeer sterke vaste plant met vrij slappe, wortelende stengels en opgaande stengels die bloeien. De dovenetel is een bodembedekker die letterlijk zijn kansen grijpt.

De eironde bladeren zijn witgevlekt. De 2 à 3 centimeter grote lipbloemen zijn paarsrood, maar in het wild worden ook roze en witte bloemen, hoewel zelden, aangetroffen. De bloei kan al in april beginnen. Alle soorten kunnen behoorlijk woekeren. Het zijn planten met opvallend vierkante stengels en tegenoverstaande getande bladeren. In ons land vooral bekend van de wilde witte dovenetel (Lamium album). Ben je geprikt door een brandnetel, wrijf er dan met blad van de dovenetel over en het sap haalt de prikkeling weg. Vandaar de naam dovenetel. De planten hebben veel mooie lipbloemen die bloeien tussen mei-augustus. Afhankelijk van de soort is de hoogte tussen 25 en 60 centimeter. De dovenetel is oorspronkelijk inheems (onder andere in Zuid-Limburg), maar is daar nu voor het grootste deel verdwenen. In de Middeleeuwen gebruikte men de bloemen om tuberculose of ontsteking aan de ademhalingswegen te bestrijden.

Net als andere gevlekte dovenetels voldoen alle grondsoorten voor de Lamium maculatum ‘Roseum’ , mits deze niet te droog zijn. De Lamium maculatum ‘Roseum’ doet het goed in zon en schaduw. Als hij gaat woekeren, de planten opnemen en scheuren.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Evergreen
Bladhoudend