MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Krokus 'Grandiflora'

Groeit in 88 tuinen

Latijnse naam
Crocus chrysanthus 'Grandiflora'
Andere benamingen
'Grandiflora - Mixed Colours'
Hoogte
10 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Crocus chrysanthus bloeit twee weken vroeger dan de grootbloemige Tuinkrokussen. Een enkele knol kan tot tien bloemen voortbrengen.

De zuivere soort is afkomstig uit de Balkanlanden en uit Azië. De bloemen zijn geel, waarbij de drie buitenste bloembladeren veelal donkere nerven hebben. De smalle grasachtige bladeren hebben een witte streep in het midden. Ze verschijnen tegelijk met de bloemen en moeten na de bloei rustig vergelen en afsterven.Van deze krokus zijn talrijke rassen verkrijgbaar. Ze bloeien vaak met contrasterende tekeningen of nerven.

Deze krokussen behoren tot de eerste voorjaarsbloeiers. Ze gedijen op elke zonnige standplaats. Plant ze op een opvallende plaats, zodat u de bloei niet mist. Verfraai er bijvoorbeeld uw voortuin mee. U kunt dan vaak van de frisse kleuren genieten. Onder houtige gewassen die nog geen bladeren hebben, zorgen de krokussen voor de eerste kleuren van het jaar. Laat ze er in grote aantallen verwilderen. In de rotstuin, op een stapelmuurtje of op een verhoogd bed vinden de planten de losse grond waar ze de voorkeur aan geven.

Voorjaar:  Verwijder de mulchlaag zodra de jonge uitlopers verschijnen. Laat de bladeren na de bloei rustig afsterven. Plant er vroegbloeiende eenjarige omheen, zodat de afstervende bladeren minder opvallen.

Standplaats:  Volle zon. Deze krokussen bloeien het mooist als ze het hele jaar zon krijgen. Doorlatende grond. Deze moet los zijn en wat zand bevatten. Verbeter zware grond met veel compost en grof zand.