Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Wijnblad

Kitaibelia vitifolia  • 

Foto: Wijnblad

Foto: Wijnblad
Foto: Wijnblad

Kitaibelia vitifolia bloeit met een witte opstaande roosachtige bloem in de periode juli-september. De hoogte van deze opvallende tuinplant bedraagt 100-120 cm. De naam 'vitifolia' verwijst naar het decoratieve druifachtige blad. De plant staat graag op een zonnige plek op een droge bemeste tuingrond. Mooi als groep tegen de gevel of als groep in de achtergrond van een (wit) bloeiende vaste plantenborder.

Vreeken's: De plantopbouw van deze tamelijk nieuwe plant is massief en met heldergroen blad, dat veel weg heeft van druivenblad! Als dan de helderwitte, stokroosachtige bloemen verschijnen (Kitaibelia is een malvaceae = familie van de kaasjeskruidachtigen) ontstaat er een wonderschone plant, die naadloos past in boeren- en cottagetuinen.
Door de lange bloei is deze plant een goede vervanger voor de eenjarige Lavatera en Malva. Geef ze een zonnige plaats voor jarenlang bloeiplezier, de plant is zeer winterhard. Hoogte 120-150 cm. De bakermat voor deze fraaie plant ligt in Bosnië.

Zaaien: jaarrond in zaaibakje, eerst 2-4 weken warmte geven (18-22° C), vervolgens een koudeperiode geven in bv de koelkast (+4° C) voor 4-6 weken, vervolgens weer rustig opwarmen tot kamertemperatuur, waarna kieming zal volgen. Het zaad kiemt onregelmatig gedurende een langere kiemperiode.
In de vollegrond zaaien kan ook, dan gewoon de winter erover laten komen, kieming vindt in het voorjaar plaats.

Eigenschappen

Hoogte
150 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend