MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Japanse wasbloem

Foto: Japanse wasbloem
Foto: Japanse wasbloem
Foto: Japanse wasbloem

Zachtgele bloemen, klokvormig bungelend in flinke trossen, sierlijk handvormig blad aan zwarte stelen. Dit zijn zo wat kenmerken van deze gedistingeerde, overblijvende, vaste plant.
Net zoals de aristocratie neemt deze plant van stand niet genoegen met zomaar een plaatsje in de tuin. Alleen een vrijwel kalkloze grond is goed genoeg om als woonstee te dienen.

Kirengeshoma palmata, de Japanse wasbloem, komt uit... Japan. Daar groeit de plant in grote, aaneengesloten groepen in koele bergbossen onder geboomte. Voor een goede groei is een een lichtzure, kalkarme en humusrijke grond noodzakelijk.

De Japanse wasbloem is de enige soort van dit geslacht, die bij ons als vaste plant wordt gebruikt. Van het geslacht bestaat nog een soort, die uit Korea komt. De plant hoort tot de familie van de hortensia-achtigen (Hydrangeaceae). Een Japanse wasbloem groeit fier: opgerichte stengels met fraai, hartvormig blad. De bovenste bladen zitten direct aan de steel (zittend), terwijl de bladen daaronder met een betrekkelijk lange steel aan de stengel vastzitten.

Bloemen hebben een fraaie klokvorm en staan gesteeld aan samengestelde bloemtrossen. De bloem is lichtgeel en verschijnt vanaf augustus tot aan de eerste nachtvorsten. Plant een Japanse wasbloem op een vochthoudende, licht beschaduwde plaats in humusrijke grond. De plant wordt één meter hoog en uiteindelijk net zo breed.
 

Eigenschappen

Hoogte
110 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Licht
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend