Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Stekken

Van midden Juni tot eind September    · eenmalig

De beste stekperiode is van juni tot september. 

Hielstekken wortelen heel goed in een glas water. Zodra er worteltjes aan komen kan je ze oppotten. 

Topstekken:

Je snijdt een kopstek van de takken die geen bloemen dragen. Hoe? Je knipt schuin af en dit 1 cm onder een bladpaar. Waarom op deze plaats? Omdat de cellen die tot wortelvorming kunnen overgaan zich net onder de bladknoop bevinden.

Waarom schuin? Om het oppervlak dat wortels kan aanmaken te vergroten.

Waarom knip je de bovenste bladeren klein? Je halveert ze met een snoeischaar om de verdamping te verkleinen. Deze moet in het begin laag blijven omdat de stek nog geen wortels heeft en dus niet kan instaan voor wateropname.

Je zal de stekken nog een handje helpen omdat je ze in voedselarme grond moet planten. Zo zijn ze verplicht om een goedvertakt wortelgestel te vormen. De witte stipjes in de stekgrond, perliet, zijn van vulkanische afkomst.

Bij het planten van een nieuwe stek, moet je oppassen dat je de andere stekken niet los duwt. Een stek die los zit, kan gemakkelijk afsterven. Dit heeft verrotting en schimmelvorming als gevolg. Niks goeds dus voor de plantjes!

Eenmaal de stekken geplant, zet je de serre best op een lichte standplaats, zonder direct zonlicht. Normaal heb je na drie à vier weken hortensiastekken mét worteltjes!

http://www.kanaal50.be/Tv/Hortenia_tuin_planten_tuintips/Tuintips_juli/Tuinkriebels/TV-catalogus/119

Het vermeerderen van Hortensia

Het vermeerderen van Hortensia