Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snoeien

Van begin Maart tot eind Mei    · eenmalig

Hydrangea macrophylla bloeit op hout van tenminste een jaar oud. Snoei is in principe niet nodig. De bloemknoppen voor het volgende jaar worden al in augustus aangelegd.

- Uitgebloeide bloemen beschermen deze jonge bloemknoppen tegen de vorst, dus deze uitgebloeide bloemen knip je pas in het voorjaar af. 

- Als je de plant in het voorjaar sterk snoeit, is de kans groot, dat er in dat jaar, geen of weinig bloemen verschijnen; soms komen er aan nieuwe, sterke scheuten in hetzelfde jaar nog bloemen.  

- Oude planten kan je verjongen door zonodig, na de bloei, de dikste oude takken laag bij de grond weg te halen. Bij oudere struiken snoei je in het voorjaar, best begin maart omdat er dan net kleine bloembotten zichtbaar worden.

- Om de struik te verjongen, snoei een kwart tot een derde van de oude takken weg. Van de overgebleven takken snoei je de oude bloemen af, tot een sterk knoppenpaar, meestal is dit tot net boven de 2 onderste bloembotten.
Verwijder ook alle zwakke scheuten.

- Als de struik, qua omvang, te groot wordt kun je vroeg in het voorjaar ook wortelsnoei toepassen, door rondom de plant de wortels af te steken met een spa. Naarmate dit dichter bij de plant gedaan wordt, zal de groei meer geremd worden. Het heeft ook een gunstige invloed op de bloei. 

Bron: http://home.tiscali.nl/corosa/tuin/planten/hortensia.html
Bron: Tuinhier-magazine jan-feb 2017

Hoe snoei ik een hortensia (Hydrangea macrophylla)?

In onze shop