MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Klein Kaasjeskruid

Een laag blijvende plant die vooral te vinden is op stikstofrijke open bodems is Klein kaasjeskruid, Malva neglecta Wallr., uit de Kaasjeskruidfamilie. De Nederlandse naam is afgeleid van de vorm van de vrucht, die lijkt op een platte Goudse kaas.

De plant wordt niet hoger dan maximaal 40 cm. Opmerkelijk zijn de weinig ingesneden bijna ronde bladeren, waaraan goed te zien is dat ze uit vijf niet diep ingesneden lobben bestaan. De plant heeft liggende of opstijgende, relatief lange stengels, en enkele bij elkaar staande bloemen in de oksels van schutbladen. De kelk is vijftandig of bestaat uit 5 slippen, en daaronder staat een bijkelk, die uit drie smalle blaadjes bestaat. Deze bijkelkblaadjes zijn aan de basis met de kelkbladen vergroeid.

Bloem- en vruchtsteel zijn veel langer dan de kelkbladen en afwaarts gebogen. De bloemkroonbladen zijn ongeveer 1 cm lang (8 tot 15 mm), duidelijk langer dan de kelkbladen en de kleur is van wit tot lichtroze. Ze staan vrij van elkaar, maar onderaan zijn ze vergroei met de meeldraadzuil. Deze meeldraadzuil is bij de Kaasjeskruiden eigenaardig gevormd. Ze bestaat uit, in beginsel 5, meeldraden, onderaan breed en vergroeid tot een buis. Het uiteinde van iedere meeldraad is opgedeeld in een groot aantal, in twee rijen boven elkaar staande, van halve helmhokken voorziene draden opgebouwd. In onze opnamen is ook heel mooi te zien hoe de stempels van het veelhokkig vruchtbeginsel door de meeldraadbuis naar boven steken en boven de helmhokken uitsteken. De stempels zijn pas ontvankelijk nadat de helmhokken hun stuifmeel of pollen hebben afgegeven. Met een moeilijke naam heet dit protandrisch.

Na bevruchting groeit het vruchtbeginsel uit tot een ronde vrucht die wel iets heeft van een platte kaas. Na rijping komen uit de vrucht de zaden tevoorschijn die een bruin vliezige zaadhuid hebben en zelf zwart van kleur zijn.

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen