MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Zuilhaagbeuk 'Lucas'

Groeit in 15 tuinen

Latijnse naam
Carpinus betulus 'Lucas'
Andere benamingen
Slanke haagbeuk 'Lucas'
Hoogte
1 - 1000 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving:

Deze boom behoort tot de familie Betulaceae. Herkomst: Deze cultivar werd in 1990 geselecteerd door de fa. Houtmeyers in Eindhout/Laakdal en is sinds 2012 tamelijk breed verkrijgbaar. Het is in feite een verbeterde vorm van de populaire 'Fastigiata' met het grote verschil dat deze soort in de winter bladhoudend is. De boom heeft een zeer mooie zuilvorm. De boom behoudt zijn dorre blad in de winter (zoals beuk). Geschikt voor het maken van hoge hagen, als zichtbreker, kleine boom of laanboom. De maximale hoogte die bereikt kan worden is 10m. Het blad is donkergroen in de zomer en loopt uit met rode toppen. De bloemen zijn groene onopvallende katjes. Vruchten: in trossen, opgesloten in een drielobbig schutblad.

Vereisten

Het is een oersterke boom, die het in bijna alle omstandigheden goed doet. Stelt weinig eisen aan de staanplaats. Ook kan de Carpinus betulus 'Lucas' heel goed tegen droogte, maar ook tegen nattigheid. De Carpinus betulus 'Lucas' heeft weinig last van ziektes en heeft een lange levensduur.

Uit onderzoek is gebleken dat het soort Carpinus betulus 'Lucas' nog sterker is dan al zijn soort genoten. Dit komt waarschijnlijk vanwege zijn opvallend donker groene blad wat ook harder aanvoelt. Dit zorgt ervoor dat de Carpinus betulus 'Lucas het hele jaar erg fris oogt.
 
De bladhoudende zuilhaagbeuk heeft een volle dichte kroonstructuur wat hem erg geschikt maakt om vormen van te knippen/kweken helemaal omdat hij zijn bladeren vast houdt in de winter.

Onderhoud

Deze boom eist erg weinig onderhoud. De Carpinus betulus 'Lucas' kan immers heel goed tegen droogte, maar ook tegen nattigheid. De Carpinus betulus 'Lucas' heeft weinig last van ziektes en heeft een lange levensduur. Snoeien naar behoefte zoals andere haagbeuken. Is dankbaar voor bemesting met wat koemestkorrels in het vroege voorjaar.

Gebruik

Als haag en als solitair