MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Ooievaarsbek 'Terre Franche'

Geranium renardii 'Terre Franche'

Foto: Ooievaarsbek 'Terre Franche'

De ooievaarsbek Geranium ‘Terre Franche’ is in België gekweekt. Het is vooral een bladplant met zacht gerimpeld, fluweelachtig blad. De bloei van de Geranium ‘Terre Franche’ is iets minder, maar deze cultivar bloeit toch redelijk met mooie blauwviolette bloemen.

Geranium (ooievaarsbek) is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam Geranium wordt al snel aan de potplanten gedacht die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel).

Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Deze ooievaarsbek is uit een kruising ontstaan van een soort die als rotsplant geschikt is. Ze zijn niet zo best verankerd in de grond en kruipen omhoog uit de grond. Je kunt ze om de paar jaar in het voorjaar dieper in de grond zetten.

Eigenschappen

Hoogte
20 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend