MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aardorchidee 'Purple'

Groeit in 8 tuinen

Latijnse naam
Bletilla striata 'Purple'
Hoogte
20 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Bletilla is een fantastische moerasplant; een orchidee nog wel. In de late herfst moet de plant wel een 'dekentje' krijgen van afgevallen blad. Met deze kleine zorg kun je lang plezier hebben van de aardorchidee met z'n mooie blad en fraaie bloemen. Bletilla is een waardig lid van de grootste plantenfamilie: de Orchidaceae. In 1802 is de plant in cultuur gebracht. De oorsprong van Bletilla ligt in Oost-Azië. De naam is afgeleid van Bletia naar de Spaanse hofapotheker L. Blet. De apotheker bezat in Algeciras een artsenijtuin.

B. striata komt uit China en Japan
B. striata 'Albostriata' heeft strepen over het blad
B. striata 'Alba' bloeit met een vrijwel witte bloemkleur

Botanisch gezien is Bletilla een - verkleinde - uitgave van Bletia hyacinthina (beschreven door Robert Brown, Londen 1773 - 1858). Van het geslacht Bletilla is maar één soort bekend: Bletilla striata en twee cultuurvariëteiten.
De originele soort is purper van kleur. De bloemen staan op lange stelen. Per steel drie tot zeven bloemen die met een kort steeltje aan de stengel zitten. De bloemgrootte is 3 - 4 cm. Het bloemeinde heeft een drielobbige onderlip. De middelste lip heeft geelwitte strepen (striatus= streep). De hoofdbloei is in juni - juli.

Verzorging in najaar en winter
* Aardorchideeën worden in een mengsel bestaande uit klei, zand en bladaarde geplant.
* De bodem mag niet te nat zijn, anders is de kans op bevriezing heel groot.
* Vanaf eind september komen de planten in rusttoestand. De bladeren sterven af. In het najaar moet de plant worden afgedekt tegen te veel regen: zet er een grote bloempot overheen.
* Na de herfstregens kan de bloempot worden weggehaald. Dek nu de aardorchidee af met een dikke (mulch)laag van gevallen blad.
* In het voorjaar kan het winterdek (de mulchlaag) eraf. Dek de plant meteen, voordat hij uitloopt, af met een dikke laag compost. Het bevordert de groei van het blad en het zorgt voor een diepgroene kleur ervan. Het geeft ook bescherming tegen late (nacht)vorst.
* Aardorchidee heeft dikke, knolvormige wortelstokken. Vermeerdering gebeurt door clusters van wortelstokken van elkaar los te snijden. De nieuwe planten in een vers grondmengsel planten.

Berichten over deze plant