Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Paprika 'Marconi Golden'

Bodem en bemesten
Paprika geeft de voorkeur aan een bodem met een goede structuur die voldoende vocht en voeding bevat. Ook hierbij is het van belang dat er oude stalmest of compost onder de grond wordt gespit. Daarnaast een flinke hand koemestkorrels en eens in de 2 of 3 jaar in plaats van koemestkorrels bloed- en beendermeel.

Zaaien
Vanaf half februari kan er gezaaid worden, zo warm mogelijk. Bij 28 graden kiemen de zaden binnen een week. Bij 20 tot 22 graden duurt de kieming ongeveer 2 tot 3 weken. Gebruik goede potgrond, vermengd met 1/5 deel grof brekerzand en dek de zaden af met 0,5 centimeter van het potgrond- zandmengsel. Zaai 1 zaadje per potje, om later geen wortels te beschadigen bij het uitplanten. Door een plastiekzakje over het potje te doen bereik je een hogere vochtigheidsgraad en wat meer warmte. Onder de 20 graden gebeurt er niets met de zaden of zaailingen, dan staan ze stil.

Zodra de zaailingen gekiemd zijn moeten ze op een zo licht mogelijke plaats gezet worden. Bijvoorbeeld in een raamkozijn op het zuiden, in een verwarmde kamer. Ook nu moet de temperatuur boven de 20 graden blijven.

Uitplanten
Na ongeveer 8 weken is de voeding in de potgrond op, er moet bemest worden tot de zaailingen de grond in mogen. Na 12 mei (IJsheiligen) mogen de planten uitgeplant worden. Pas op dat er geen wortels beschadigd raken, ook dit leidt tot groeistilstand.

Plaats naast de paprikaplant een stok en bind de plant eraan vast. Paprikaplanten worden niet zo groot, maar de planten hebben een dunne hoofdstam die snel omvast bij een zware oogst aan de takken. Bij een goede oogst kunnen er 4 tot 8 paprika's per plant oogsten.

Bevruchting
Paprika's zijn tweeslachtig, zowel een mannetje als een vrouwtje in 1 bloem. Hierdoor zijn het zelfbestuivers. Om er in de kas voor te zorgen dat de bevruchting plaatsvindt, moet het stuifmeel loslaten en op de stamper vallen. Daarom tikken we elke dag even tegen de stok die aan de plant vast zit, zo laat het stuifmeel los. Bij buitenteelt is dat niet nodig, daar zorgt de wind voor het bewegen van de plant en wordt er ook bestoven door insecten.

Snoeien
Bij sommige soorten is snoeien niet eens nodig. De hoofdstam wordt tot ongeveer 30 centimeter hoogte kaal gehouden. Je ziet dat de plant vanaf die lengte wil vertakken in meestal 3 of 4 takken. Voor de buitenteelt is het beter om 2 takken over te houden, in de kas mogen het er 3 of 4 zijn. Ook worden de onderste dieven aan de stam constant verwijderd. De grootste bladeren worden weggehaald, zodat er licht en lucht in de plant kan komen voor de bestuiving en de groei van de vruchten.

Oogsten en bewaren
Paprika's kunnen  zowel onrijp als rijp geoogst en gegeten worden. Ze worden geoogst door met een knipschaar en een stukje steel van de plant geknipt te worden. De vruchten kunnen op een koele en donkere plaats (de koelkast is te koud) nog 2 dagen bewaard worden, maar vers zijn ze uiteraard het lekkerst.

 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 120 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon