Asperge 'Grolim'
- Latijnse naam
- Asparagus officinalis 'Grolim'
- Hoogte
- 1 - 100 cm
- Winterhard
- Ja
- PH
- Neutraal
- Vochtigheid
- Normaal
- Licht
- Zon
- Evergreen
- Bladverliezend
Algemene omschrijving
Grolim is een 100% mannelijke hybride en is geschikt voor de teelt van witte asperge in zowel het gematigde als het met Zuid Europa vergelijkbare warmere klimaat. Grolim is bij uitstek een “rendementsras”, doordat het bijzonder hoge stengelgewicht in belangrijke mate bijdraagt aan beheersing van de arbeidskosten. Het ras is vroeg en heeft een bovengemiddelde productie.
Teelt: Grolim gedijt het beste op groeikrachtige gronden die goed ontwaterd zijn. Zowel op zand- als kleigronden worden goede resultaten behaald. Percelen met hoge grondwaterstanden of gevoelig voor wateroverlast zijn minder geschikt. Onder warme en groeizame omstandigheden produceert Grolim optimaal zowel qua kilo’s als kwaliteit. Grolim leent zich uitstekend voor zwart-witte folie bedekking of het gebruik van vervroegende bedekkingsfolie.
Uit vele praktijkervaringen is gebleken dat de beste resultaten behaald worden bij een plantafstand van 5 - 6 planten per m1. Met Grolim leiden hoge plantdichtheden niet snel tot dunne stengels, in het algemeen wordt de sortering uniformer en de opbrengst kwalitatief en kwantitatief beter. De aanbevolen plantdiepte is 18 - 20 cm.
Na het planten
Na het eerste groeijaar, in november, wordt het afgestorven loof tot aan de basis van de aspergeplanten uitgetrokken en vernietigd om aspergevliegen en aspergekevers niet te laten overwinteren.
Het tweede jaar maken we in het voorjaar, begin april, een niet al te grote berm bovenop de aspergerijen van zo’n 25 cm. Er wordt slechts een paar asperges per plant geoogst en dit tot half mei. De jonge planten hebben nog niet voldoende reserve om een normale oogstperiode (tot 24 juni) aan te kunnen.
Het derde jaar kunnen we vroeg in het voorjaar de bedden wat los maken en gedeeltelijk afgraven om de grond sneller te doen opwarmen. Zien we de eerste stengels verschijnen, dan maken we de bermen op volle hoogte, dit is zo’n 20 cm boven het maaiveld. Daartoe schep je de grond naast de rijen uit en leg je die op de rijen. De bermhoogte ten opzichte van de naastliggende geulen is dan 35 tot 40 cm geworden. De breedte is 60 cm onderaan en 35 cm bovenaan. Om de opwarming van de bermen te bespoedigen is het opbermen in twee keer aan te raden. Het derde jaar kan geoogst worden tot rond 10 juni, dat betekent dat je dan zo’n vijf weken kan oogsten.
Vanaf het vierde groeijaar en alle volgende jaren kan je oogsten tot de uiterste datum ttz. 24 juni.
Na de oogst, en als de aspergestengels in de zomer stevig genoeg zijn mogen de bermen terug afgegraven worden. Vergeet niet bij het vlak maken van de bermen de rijen met paaltjes te markeren, om in het voorjaar de juiste rijrichting te kennen.
Bemesting
Asperges hebben niet veel stikstof nodig, maar wel graag wat patentkali: een basisbemesting van een kleine gift koemestkorrels bijvoorbeeld is voldoende, en vul dat aan met een gift patentkali, het liefst na de oogst (wanneer de planten zich moeten herstellen van het “steken”). Eens per 3 jaar een gift kalk wordt is ook wenselijk, asperges houden niet van te zure grond.
Berichten over deze plant
Martinus v. voegde een foto toe aan Asperge 'Grolim' (Asparagus officinalis 'Grolim') Zondag 20 December 2015 om 19:58