MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Boliviaanse Fuchsia

Fuchsia boliviana

Foto: Boliviaanse Fuchsia

Botanische Fuchsia. Inheems in Bolivia, Zuid-Peru en Argentinië. Groot behaard blad. Opvallend smalle bloemen, rozerood. Bloeitijd juni/september. Na de bloei paarse eetbare bessen. Hoogte ca. 1,5 m. Vorstvrij overwinteren. Snoeien uiterlijk sept. i.v.m. knopvorming.

Fuchsia of bellenplant is een geslacht van honderd tot honderdtien soorten uit de teunisbloemfamilie (Onagraceae). De meeste soorten zijn struiken.

De meeste soorten komen van nature voor in in Zuid-Amerika, maar enkele soorten komen noordelijker voor in Midden-Amerika tot Mexico. Ook in Nieuw-Zeeland en op Tahiti komen enkele soorten van nature voor.

Fuchsia magellanica komt zuidwaarts in het gematigde klimaat tot de punt van Vuurland voor, maar de meeste soorten zijn tropisch of subtropisch. De meeste soorten zijn 20-40 cm groot. De Nieuw-Zeelandse soort Fuchsia excorticata (Maori: 'kotukutuku') vormt een uitzondering. Dit is een boom die 12-15 m hoog kan worden.

De 1-25 cm lange bladeren van de fuchsia zijn tegenoverstaand of staan in kransen van drie tot vijf bladeren. De langwerpige bladeren zijn meestal getand, hoewel enkele soorten gaafrandige bladeren bezitten. Sommige soorten zijn bladverliezend en anderen zijn groenblijvend.

De bloemen hebben een zeer decoratieve klokvorm. Veel soorten bloeien langdurig gedurende zomer en herfst. Tropische soorten bloeien het hele jaar door. De bloemen bestaan uit vier lange, slanke kroonbladeren en vier kortere en bredere kelkbladeren. Bij veel soorten zijn de kroonbladeren helderrood en de kelkbladeren paars (kleuren die de kolibries aantrekken die in Zuid-Amerika de bestuiving verzorgen). De kleuren variëren over een breed spectrum van wit tot donkerrood, paars-blauw, geel en oranje. De vrucht is een 0,5-2,5 cm grote, donkerrode, eetbare bes die veel kleine zaden bevat.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend