MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Basilicum 'Lettuce Leaved'

Foto: Basilicum 'Lettuce Leaved'

Groeit in 17 tuinen

Latijnse naam
Ocimum basilicum 'Lettuce Leaved'
Hoogte
0 - 40 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon

Algemene omschrijving

Lettuce leaved is een basilicumsoort met opvallende grote bladeren. Het oude ras wordt al meer dan 125 jaar gekweekt en nog steeds waardeert men deze basilicum om zijn zeer goede smaak, die sprankelend, krachtig en peperachtig is. Door de grote bladeren van de planten kan er veel basilicum bladeren geoogst worden. Bovendien gaat Lettuce leaves minder snel bloeien dan andere basilicumrassen waardoor een lang seizoen geoogst kan worden. Zorg wel dat deze warmte minnende plant een warme en zonnige plek krijgt in de kruidentuin, want dan groeit hij op zijn best.

Basilicum kan voor de teelt binnen in huis het hele jaar door gezaaid worden. Voor buiten in de kruidentuin kan basilicum het beste in het voorjaar gezaaid worden. Verdeel 3-5 zaadjes per potje, dekt af met 0,5 cm aarde en druk dit licht aan. Houd de aarde vochtig en zet de potjes op een warme plek. Na ongeveer 10 dagen bij 20°C komen de jonge plantjes op. Zet de jonge basilicum plantjes na opkomst op een licht en warme plek.

Basilicum is een eenvoudig te kweken, eenjarig kruid dat ongeveer 40 cm hoog wordt. Plant de jonge Basilicum plantjes buiten in de kruidentuin als de temperatuur niet meer onder de 15°C komt, met een onderlinge plantafstand van 20 x 20 cm. Houd er wel rekening mee dat het een mediterrane plant is en alleen goed groeit op een zonnige en warme plek in de tuin. Binnen of buiten in potten doet deze plant het ook prima. Slakken kunnen de jonge plantjes ernstig aanvreten.

Een basilicumsoort met grote bladeren die van veel warmte houdt en gewaardeerd wordt om zijn goede smaak die sprankelend, krachtig en peperachtig is.