MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Camelia 'Cleopatra'

Camellia sasanqua 'Cleopatra'  • 

Foto: Camelia 'Cleopatra'

De Camellia sasaqua ‘Cleopatra’ is een sierlijke struik die zijn bladeren het hele jaar rond zal behouden. De bloemen zijn kleiner dan andere camellia’s, maar het zullen er wel veel zijn. Vele kleine lilapaarse bloemen verschijnen in november aan de struik. De ‘Cleopatra’ is beter winterhard dan zijn soortgenoten, maar heeft wel een beschutte plek nodig.

De Camellia sasaqua ‘Cleopatra’ is een langzaam, omhoog groeiende struik die pas na ongeveer 10 jaar een hoogte van 2 meter bereikt. Deze struik is dan ook geschikt voor zowel de grote als de kleine tuin. Je kunt de ‘Cleopatra’ ook in een pot planten en zo op je balkon of terras zetten. De Camellia sasaqua is minder populair de bijvoorbeeld de Camellia williamsii’s, maar net zo prachtig en kleurrijk om te zien.

Het hele jaar rond kun je van de 'Cleopatra' genieten. De ‘Cleopatra’ zal namelijk zijn glanzende, dunne, groene bladeren het hele jaar rond behouden. De struik is niet alleen groen, maar heeft ook een opvallende bloei. Als late bloeier, komen de bloemen rond november aan de struik. Terwijl de rest van de planten en struiken al hun bladeren hebben verloren en uitgebloeid zijn kun je van de ‘Cleopatra’ genieten. De ‘Cleopatra’ bloeit rijkelijk met lilapaarse en geurende bloemen. De grootte is misschien kleiner dan die van de Japanse roos, maar het aantal is aanzienlijk groter. De ‘Cleopatra’ is zal de winters beter overleven dan de meeste van zijn soortgenoten.

Onderhoud: De Camelia sasaqua ‘Cleopatra’ is gemakkelijk in onderhoud. Je hoeft de struik niet te snoeien. Een lichte vormsnoei kan het hele jaar rond, met een voorkeur na de bloei. Het is belangrijk dat de grond waarop de ‘Cleopatra’ groeit lichtzuur is. Je kunt eventueel tuinturf aan de grond toevoegen voor een optimale groei en bloei. Geef de struik voldoende water, vooral tijdens de zomer wanneer er kans is op uitdroging. Plant de ‘Cleopatra’ op een zonnige tot half schaduwrijke plek in je tuin. In verband met vorstschade kun je de plant het beste op een beschutte plek in je tuin planten. Ter bescherming tegen vorst kun je ook een laag boomschors of bladeren op de bodem rondom de struik leggen. Plant je de struik in een pot, dan kun je deze binnen zetten en zal de winter beter te overleven zijn. Vroeg bloeiend, rose met geel hart. Kleiner blad dan de C. japonica.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 200 cm
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend