MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Tulp 'Uncle Tom'

Groeit in 10 tuinen

Latijnse naam
Tulipa 'Uncle Tom'
Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De tulp Tulipa ‘Uncle Tom’ is een unieke, historische tulp en stamt uit 1939. Het meest bijzondere is de kleur: deze is bruinrood. Het is een dubbele late tulp.

Iedereen kent de tulp, die prachtige voorjaarsbloeier in enorm veel soorten, maten en kleuren. De tulp is natuurlijk onze nationale bloem, Hollandser kan bijna niet. En toch ligt zijn oorsprong in de omgeving van Iran of Turkije. In Europa werd de tulp eerst beschreven, rond 1560 bloeiden ze voor het eerst in ons werelddeel en pas rond 1570 kwam de tulp in Nederland terecht, waarschijnlijk dankzij de beroemde plantkundige Carolus Clusius. In de Renaissance en de Barok was het een erg geliefde plant, en begin 17de eeuw ontstond er zelfs een tulpenmania, waarbij de bollen voor absurde prijzen verhandeld werden.

Als je tuinaarde voldoende humus bevat en zo waterdoorlatend is dat de tulpenbollen niet al te nat staan, dan heb je de goede voorwaarden voor goed bloeiende tulpen in de tuin. Laat de bladeren rustig afsterven: knip ze niet af; die heeft de bol nodig om krachten te verzamelen voor het nieuwe bloeiseizoen.

Berichten over deze plant