Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Sjalot 'Red Sun'

Allium cepa var. aggregatum 'Red Sun'

Foto: Sjalot 'Red Sun'

Rode Plantsjalot: T.o.v. het bekende oudere ras Santé heeft Red Sun een verbeterde opbrengst en bewaarbaarheid en een goede resistentie tegen schieten, het zwakke punt van het oudere ras Santé.
Sjalotten vormen in tegenstelling tot ajuinen niet 1 grote bol, maar meerdere kleinere eetsjalotten.

Plantsjalotten zijn vorstbestendig en kunnen reeds in het vroege voorjaar geplant worden. Planten van half februari tot half april in een goed losgemaakte grond. 100 gr. is goed voor circa 1m².
Kan ook in turfpotjes geplant worden om daarna in vollegrond uit te planten. Plant sjalot met het hoofd naar boven en zorg dat het puntje nog zichtbaar is.

Plantafstand sjalotten: Plantafstanden tussen de rijen 25-30 cm, in de rij 10-15 cm.

Standplaats sjalotte: Sjalotten staan liefst op een zonnige, warme plaats in humusrijke vruchtbare grond, die goed draineert.

Tips voor teelt van plantsjalotten: Geen stalmest gebruiken om plagen (zoals uienvlieg) Gebruik ook geen stikstofrijke meststoffen (kans op ziektes zoals koprot). Zorg er ook voor dat het perceel onkruidvrij blijft.
Eventueel optredende schimmels worden best bestreden met een schimmelwerend middel. Vermijd om binnen de drie jaar dezelfde groenten te telen op hetzelfde terrein.

Combineren kan met o.a. koolsoorten, rode bietjes, tomaten en slasoorten. Vermijd bonen en erwten.

Oogsten sjalotten: Oogst vanaf juli-augustus, na het afsterven van het loof. Laat de sjalotten nog enkele dagen in de zon uitdrogen, en bewaar ze dan in een koele, donkere en goed verluchte plaats.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 20 cm