MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Australische fuchsia

Groeit in 3 tuinen

Latijnse naam
Correa backhouseana
Andere benamingen
Tasmanian Fuchsia, Correa speciosa
Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

De in Australie en Tasmanie inheemse plantengroep Correa bestaat uit een tiental species. Correa backhouseana heeft daar als volksbenaming Australian Fuchsia of Tasmanian Fuchsia. Deze species is vernoemd naar James Backhous, een Engelse Quaker missionaris, tevens botanisch verzamelaar. Het zijn tere en niet-bladverliezende struiken van circa 1 meter hoogte. De dunne roodbruine takken zijn bezet met mooi bruin donshaar. Hun leerachtige kortgesteelde bladeren zijn bovenop donkergroen en grijsgroen aan de onderzijde.

Er zijn species met witte, roze, scharlaken- of karmozijnrode buisvormige bloemen en deze zijn tot circa 40 mm lang. De bloemen van Correa backhouseana zijn crème of bleek groen en hebben soms roestkleurige smetplekken. Bloemen produceren veel nectar en in Australie en Tasmanie komen daar vele honingzuigende vogels op af. In die landen bloeien ze in delen met een milder klimaat meestal in de periode van oktober tot in mei. In ons land aangeplant als kuip- of terrasplant, valt de bloei voornamelijk in de maanden juni en juli.

Ze groeien het beste in een warm klimaat en in ons land worden ze behandeld als kuipplant; dus ze moeten in een vorstvrije winterberging overwinteren. Het vermeerderen komt overeen met de stekmethode van een 'echte' fuchsia. Oppotten moet men in goed gedraineerde grond met veel zand daarin.