Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Haverwortel 'Mammoth Sandwich Island'

Tragopogon porrifolius 'Mammoth Sandwich Island'  • 

Foto: Haverwortel 'Mammoth Sandwich Island'

Haverwortel is een oude wortelgroente die nauw verwant is aan de oorspronkelijk wilde Paarse morgenster: Tragopogon (boksbaard) porrifolius (met blad als van prei).
De schaarse selecties en variëteiten zoals ‘Giant’ en ‘Mammoth Sandwich Island’ verschillen niet echt veel van de wilde vorm. Vanuit het Middellandse Zeegebied raakten deze winterharde wortelen over heel Europa verspreid en werden populair tot de plant verdrongen werd door de zwarte schorseneer.
Net als de meeste wortelgewassen is haverwortel een tweejarige plant die als groente eenjarig wordt geteeld.
Haverwortel wordt in maart - april gezaaid voor een oogst in november - februari. In het tweede jaar verhouten de wortels en verschijnt de opvallende paarse bloei. De bloemen gaan alleen bij zonnig weer open en uitsluitend in de ochtend. Vrij snel na de bloei ontwikkelen zich de opvallende grote bollen met zaadpluis die zich als honderden kleine parachuutjes door de hele tuin en flink daarbuiten kunnen verspreiden.

De jonge wortels kunnen rauw gegeten worden; oudere wortels moeten gekookt worden. Bij het schillen van de wortels wordt er een wit, plakkerig melksap afgescheiden (zoals bij schorseneren).

Info in onzeeigentuin.nl

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal