MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Citroentijm 'Bertram Anderson'

Foto: Citroentijm 'Bertram Anderson'

Groeit in 31 tuinen

Latijnse naam
Thymus ×citriodorus 'Bertram Anderson'
Andere benamingen
Thymus 'Anderson's Gold',Thymus ×citriodorus 'E.B. Anderson', Thymus pulegioides 'Bertram Anderson', Tijm 'Bertram Anderson'
Hoogte
0 - 10 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Citroentijm Thymus xcitriodorus ‘Bertram Anderson’ is geelbladig en heeft lila bloemen. De Thymus ‘Bertram Anderson’ is een kruisingsproduct, ontstaan uit twee soorten rond de Middellandse Zee. De naam dankt dit plantje aan de citroengeur die vrijkomt als de blaadjes worden gekneusd. Bij ons is Thymus ‘Bertram Anderson’ een borderplant die ook geschikt is voor kruidentuin. Hier wordt hij 20 tot 30 centimeter hoog. De rechtopstaande stengeltjes van de Thymus ‘Bertram Anderson’ hebben minieme ovaalronde blaadjes. De blaadjes blijven aan in de winter. In de zomer bloeit de plant overdadig met lichtroze bloemen. Bijen zijn er dol op.

Tijm kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Ook Thymus ‘Bertram Anderson’ is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant met meestal sterk geurende blaadjes. De tegenoverstaande blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal. Vaak blijven de blaadjes ’s winters aan de plant zitten, zodat je er het hele jaar plezier van hebt.

Het zijn zomerbloeiers met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn. Thymus ‘Bertram Anderson’ komt uit de gematigde en warme delen van Europa. De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78 procent), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven. Thymus ‘Bertram Anderson’ hoeven maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken (suikergehalte 80-82 procent). Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning van o.a. Thymus ‘Bertram Anderson’ vind je onder andere in Griekenland.

De meeste tijmsoorten groeien van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen, waaronder Thymus ‘Bertram Anderson’. Deze plant heeft nauwelijks onderhoud nodig. Na enkele jaren kun je de Thymus ‘Bertram Anderson’ verjongen. Knip het oude hout eruit en laat de stengeltjes die over de grond groeien en wortelen staan

  • Groei: Bodembedekker.
  • Geur: ja, citrusachtig
  • Bloei: april - mei
  • Hoogte: 5 - 7 cm
  • Standplaats: zon/ half zon
  • Grond: Droog, niet te veel water geven
  • Winter: Matig winterhard / bladhoudend.

Berichten over deze plant