MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Andijvie 'Riccia d'inverno'

Foto: Andijvie 'Riccia d'inverno'

Groeit in 1 tuin

Latijnse naam
Cichorium endivia 'Riccia d'inverno'
Licht
Zon

Algemene omschrijving

Late Italiaanse andijviesoort met een compacte donkergroene krop met een lichtgroen tot geel hart. Deze soort is zelfblekend, maar het is aan te raden om de laatste dagen voor de oogst het hart te bedekken zodat het nog beter bleekt. Het blad is fijn en gekruld.

Voor een zeer vroege oogst kan al vanaf maart onder glas worden gezaaid bij een temperatuur van 14 - 16°C. Zaai in rijtjes op 15 cm afstand van elkaar kleine hoeveelheden tegelijk en herhaal dit ongeveer elke 3 weken. Bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren kunnen ze worden uitgedund of uitgeplant op een zonnige, bemeste plaats met goede drainage.

Zaai vanaf juni in de vollegrond op een zonnige, bemeste plaats met goede drainage. Bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Houd ongeveer 30 cm ruimte aan zodat er mooie kroppen kunnen worden gevormd. Houd goed vochtig en onkruidvrij.

Geef de zaailingen extra bloedmeel om de vorm van blad te stimuleren. Sommige andijviesoorten schieten vooral in de zomer snel in het zaad. Dit kan worden voorkomen door in het voorjaar en de herfst te zaaien en te oogsten voordat het zeer warm wordt. Om de 3 weken een kleine hoeveelheid zaaien zorgt voor een voortdurende aanvoer van verse andijvie. Houd de grond vooral bij droogte goed vochtig. Geef hierbij water rond de plant en niet op de plant. Laat andijvie niet uitdrogen hierbij kunnen vooral de randen van het blad bruin en dor worden (het zogenaamde rand). Deze rand kan worden verwijderd waarna het blad nog eetbaar is.

Slakken en bladluizen kunnen een bedreiging vormen voor andijvie. Oogst andijvie op de dag dat u het wil eten, het kan namelijk maar maximaal 2 dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Het hart van kropvormende andijvie kan eventueel lichter worden gemaakt, door halverwege de oogsttijd, de buitenste bladeren van de krop van boven bij elkaar vast te binden met een touwtje.