MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Mukuna wenna

Groeit in 4 tuinen

Latijnse naam
Alternanthera sessilis
Andere benamingen
Purple Treadleaf
Hoogte
1 cm

Algemene omschrijving

Oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië maar wordt wereldwijd regelmatig aangeplant voor de sier. Het is ook een veelgebruikte aquariumplant. In de moestuin is hij vrijwel ongekend, nochtans beschikt de plant over een meestal weinig bekende culinaire en medische waarde.

Mukuna wenna is een sierlijk rode bodembedekkende plant die tot 30 cm hoog word. Hij is niet winterhard en dient in West-Europa dus als potplant geteeld te worden. De teelt is zeer makkelijk, de plant stelt enorm weinig eisen aan zijn standplaats, hoewel hij opvallend beter groeit in een warm, vochtig en dus tropisch milieu.

[mukunawenna] In Aziatische gerechten wordt het blad meestal rauw verwerkt. Door de mooi dieprode kleur, fleurt het je salades prachtig op. De smaak is nogal flauw, maar het blad is zeer rijk aan ijzer, vitamine A, vezels en het antioxidant caroteen. In de traditionele geneeskunde wordt mukuna wenna aanprezen als superfood, het zou namelijk voor alles goed zijn. Hoofdzakelijk word het kruid gebruikt tegen bloedarmoede. De patiënt krijgt dan een soep of een thee gemaakt van de blaadjes.