Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Vigna caracalla

Foto: Vigna caracalla
Foto: Vigna caracalla

Vigna speciosa wordt door tuinders aangeboden als, en door bv Neerlands Tuin behandeld als Vigna caracalla, naar de vergelijkbare Cochliasanthus caracalla (voorheen ook Vigna) met alleen iets andere bloemen (bron: Wikipedia).

V. caracalla kan een flinke hoogte bereiken en heeft prachtige bloemen, die ook nog eens naar licht parfum ruiken. Het is een peuldrager. Vigna caracalla is wat peul betreft bescheiden. Vijftien tot vijfentwintig centimeter lange peulen produceert deze slingerplant als die het naar de zin heeft. De jonge peulen zijn bovendien eetbaar.

Vigna behoort tot de familie Fabaceae, subfamilie Faboidae/Papilionacae. Het is een slingerplant, dus steun nodig. Een brede spreiding van de scheuten, door aanbinden aan tonkinstokken, is gewenst, omdat anders een warboel ontstaat. In het voorjaar worden verwarde scheuten van elkaar losgemaakt en worden de scheuten met tweederde van hun lengte ingekort. Als de temperatuur (20 - 25 °C.) goed is en de luchtvochtigheid normaal (60 - 80%), kan de plant een hoogte bereiken tussen de drie en zes meter. Alles bij elkaar genomen is het dus eigenlijk meer een plant voor wie een kasje heeft. Zelf heb ik goede ervaring met ver terugsnoeien en in het voorjaar de jonge scheuten leiden langs lange tonkinstokken. Eventueel toppen totdat de plant naar buiten kan.

Vigna is soms te koop in een tuincentrum of bij de bloemist. Uit zaad is de plant ook goed op te kweken.
De bloemen staan in eindstandige tuilen op lange stelen. Tijdens het groeiseizoen moet de slingerplant veel water krijgen. De jonge bonen in de peulen zijn eetbaar en bevatten rijkelijk eiwitten. Na de vorming van peulen de watergift terugbrengen tot hooguit één of twee keer per week. De plant kan in de zomer buiten staan op een plaats in de volle zon. In de winter moet de plant naar binnen in een minimale temperatuur van 20 °C.

(Neerlands tuin met aanvulling)

Eigenschappen

Hoogte
1 - 250 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend