Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Tomaat 'Marglobe'

Lycopersicum esculentum 'Marglobe'

Foto: Tomaat 'Marglobe'

Dit is een Italiaanse favoriet en een van de meest ziekteresistente soorten. Hij is resistent tegen Fusarium en meeldauw, zelfs in periodes met veel regen. De meeste moderne tomatensoorten zijn uit deze Marglobe opgekweekt. Hij produceert een overvloed aan ronde, gladde, ongeveer 150 gram wegende vruchten met een uitstekende smaak. Zelfs in zeer slechte zomers zorgt deze plant voor een goede oogst. Gebruik de tomaten in sauzen, soepen, salades, pastasauzen, op de boterham of uit het vuistje. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Ondersteuning van de plant is noodzakelijk.

Binnen zaaien: februari

Buiten zaaien: maart - april

Kiemen: 6 -14 dagen

Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C

Zaaidiepte: 2 - 3 mm

Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn

Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)

Plantafstand: 45 - 50 cm

Standplaats: zonnig en beschut (kas)

Dagen tot oogst: 60 - 90

Zaai binnen voor vanaf februari in trays met zaai-en stekgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan. Tomaten zijn namelijk lichtkiemers. Zet de trays warm weg op 20 - 25°C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel.

Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg,  rond 18 - 20°C

Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst en ongeveer een week voor het uitplanten af. Zet ze weg bij een temperatuur van 15 -18°C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige, beschutte plaats in de vollegrond of in een onverwarmde kas. 

Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli tot begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagsthangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus tot begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm