Amberboom (algemeen)
Algemene omschrijving
Liquidambar styraciflua is inheems in het centrale en oostelijke deel van de USA en in een groot gedeelte van Mexico. Liquidambar styrasyflua ‘Worplesdon’is een Engelse selectie die beter groeit in het koude en natte West- Europese klimaat.
In Amerika wordt de amberboom gezien als de oervader van de kauwgom. De inheemse bevolking van Noord-Amerika zou het gomhars uit de bladeren gebruikt hebben als bestanddeel van de eerste primitieve vorm van kauwgom.
De boom levert storax, een soort van gom dat uit de bladeren kan worden gedestilleerd. Deze gom werd in het verleden gebruikt als bestanddeel van schoenpoetsmiddelen.
Liquidambar styraciflua wordt een 15 a 20 meter hoog. De selectie ‘Worplesdon’ is compacter van groei en haalt maximum een 10 à 12 meter hoogte. Ook blijft hij in al zijn delen fijner.
De boom heeft meestal een recht opgaande, diep gegroefde stam en heeft in zijn jeugd vrij smalle kroon. Op latere leeftijd plooit hij deze parasol- of vaasvormig open. De jonge twijgen zijn glad, de oudere takken zijn met gevleugelde kurklijsten bezet. Dit geeft de boom in de winter een schilderachtig karakter. De takken en de stam zijn aan de zonnezijde roodbruin.
Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ is in de handel te krijgen als hoogstam, als tot beneden vertakte boom of als meerstammige solitair.
De grootste troef van de Liquidambar styraciflua zijn de bladeren die veel op die van esdoorn (Acer) lijken. Het blad is vrij stug en is diep handvormig ingesneden. Het is kleiner als dat van de soort. De bladstelen zijn lang en donker rood. De randen van de bladeren zijn lichtjes gezaagd. Verder is het blad in de zomer blinkend donkergroen. Het verkleurt in de herfst van geel over fel oranje naar diep paarsrood. Het is een van de meest spectaculaire en intense hefstverkleurders die ik ken!
Ook typisch aan het blad van liquidambar is de geur. De typische ambergeur komt vrij bij het stukwrijven van de bladeren.
De bloemen van de amberboom verschijnen in april-mei. Ze zijn niet echt spectaculair. De mannelijke katjes zijn langwerpig, de vrouwelijke zijn rond. De boom is eenhuizig.
De vruchten zijn bolvormig, gehoornd en bengelen aan gemeenschappelijke stengels hoog in de boom. Ze kunnen tot vrij laat in de winter blijven hangen.
Amberbomen hebben een oppervlakkig en vlezig wortelgestel. Daardoor verplanten ze zéér moeilijk. Schaf een amberboom steeds aan op een professionele boomkwekerij. Het is een boom die vrij veel zorgen vraagt tijdens de opkweek. De boom dient steeds met een draadkluit of in container aangekocht te worden. Vraag ook na of de boom in de kwekerij minimum 3x verplant is geweest.
Liquidambar styraciflua groeit het liefst op een vruchtbare, open niet te droge zand-leembodem. Verder mag de grond niet te kalkrijk zijn. Amberbomen houden van vrij veel zon, zijn wind en zeewindgevoelig en houden niet van strooizout.
Liquidambar styraciflua is een vrij exclusief overkomende boom geschikt voor de grotere tuin. Plant hem op een plaats waar hij zijn herfstverkleuring in vol ornaat kan tonen. Voor kleinere projecten is hij eveneens als meerstammige solitair aan te raden. Fantastisch zijn combinaties met grassen zoals Imperata cylindrica ‘Red Baron’ Miscanthus sinensis ‘Malepartus’, Molinia arundinacea ‘Karl Foerster’ maar ook struiken zoals Hydrangea serrata ‘Preziosa’ ,Aronia prunifolia ‘Viking’,Fothergilla major en Clethra alnifolia zullen samen met de amberboom uw tuin doen schitteren in de lage herfstzon.
Berichten over deze plant
Monique E. voegde een foto toe aan Amberboom (algemeen) (Liquidambar styraciflua). Zondag 28 Mei om 16:46
Dany G.
Ik heb een liquidambar als leiboom. Hoe en wanneer snoei ik deze het best? Zaterdag 18 November 2017 om 12:38- Bekijk alle 4 reacties »
Jeannette v. Je snoeit vrij dicht tegen de hoofdtak aan. Zoals hier: https://www.youtube.com/watch?... Maandag 20 November 2017 om 15:05
Dany G. Dank Mevrouw ! voor dit zeer voor zichzelf sprekend filmpje Maandag 20 November 2017 om 18:04
Robin V. voegde een foto toe aan Amberboom (algemeen) (Liquidambar styraciflua) Dinsdag 15 November 2016 om 01:15
Uge B.
wij hebben 2 liquidambar (dak)bomen in de tuin staan. Ze zijn beide najaar 2014 geplant.
Bij het planten van de bomen heb ik een gat gegraven dat ruim 2 kee zo diep was als de kluit van de bomen. Vervolgens heb ik het gat opgevuld met grond voor nieuwe aanplant (ook gekocht bij de kweker) vermengd … Lees verder » Maandag 23 Mei 2016 om 20:22- Bekijk alle 3 reacties »
Uge B. Jeanette bedankt voor jou uitgebreide reactie. Ik heb idd de boom wel water gegeven en doe dat nog bij droge perioden. Maar..... ik heb ook de kweker al gebeld enkele weken geleden. Ik vroeg hem hoe … Lees verder » Woensdag 25 Mei 2016 om 22:40
Jeannette v. Oké, dan wordt het even afwachten. Even over het water geven: te veel van het goede (in dit geval water) is ook weer niet goed, dan kan de groei stagneren en het kan bodemschimmels meer kans geven … Lees verder » Donderdag 26 Mei 2016 om 09:22
Alice S.
ik heb al jaren een aantal amberbomen en het gebeurt helaas maar zelden dat ze helemaal gaan verkleuren. Vorig jaar een leuk begin, maar een storm en dat was alles. Ik probeerde een paar foto's te delen. maar lukt ergens niet Vrijdag 6 November 2015 om 16:31Marjolein V.
Onze amberboom wordt al voor het tweede jaar niet rood in de herfst, maar van groen naar beetje geel en dan vallen de bladeren. Weet u waarom en kan ik er wat aan doen? Zaterdag 24 Oktober 2015 om 10:49- Bekijk alle 8 reacties »
Dries L. de cultivar worplesdon zou altijd een rood blad moeten geven ongeacht de voorbije zomer.
Kan iemand dit bevestigen? Zondag 29 September 2019 om 21:40Kiki B. @Jeannette van Leijden ? Weet jij dat? Maandag 30 September 2019 om 21:02
Gea (Zaaisite) v. voegde foto's toe aan Amberboom (algemeen) (Liquidambar styraciflua)Zondag 30 Augustus 2015 om 19:50
René B. voegde een foto toe aan Amberboom (algemeen) (Liquidambar styraciflua) Vrijdag 15 Mei 2015 om 10:06
Ria W.
Hallo mag ik mijn Amberboom snoeien ?? er zit aan een kant een vrij lange tak daar het model een beetje uit de boom geraakt. Vrijdag 6 December 2013 om 13:57- Bekijk alle 6 reacties »
wim t. oké dat wist ik niet.
Bedankt voor de uitleg. Zondag 15 December 2013 om 21:53Kiki B. Graag gedaan! Zondag 15 December 2013 om 21:57
Lieven G.Plus
Vandaag een hoop afgevallen bladeren van de Liquidambar opgeruimd. Opvallende geur hebben die bladeren toch vind ik. Iemand die weet wat dat is en waarom bij deze boom wel en bij andere soorten niet ? Zaterdag 30 November 2013 om 21:24- Bekijk alle 6 reacties »
JanAnton G. in de info staat ook al beschreven dat de gom van de boom of beter het hars atromatische stofen bevat die naar kauwgum geuren , het hars wordt ook in de parfumindustrie verwerkt
Zondag 30 November 2014 om 19:23Roos T. leuk die informatie ,zo leer je steeds weer bij. Maandag 1 December 2014 om 11:34
Lieven G.Plus
De wind heeft mijn mooi exemplaar klein gekregen vandaag. Hij is afgeknakt op de helft. Helaas ! Zondag 13 Oktober 2013 om 14:37- Bekijk alle 8 reacties »
Willy N. Jammer. Maar er staat gelukkig nog een deel.
Nu maar hopen dat hij weer goed uitloopt. Zaterdag 16 November 2013 om 12:35Lieven G. we gaan het inderdaad nog een kans geven en hopen dat hij in het voorjaar weer wat uitloopt. Zaterdag 16 November 2013 om 13:29