MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snoeien

Van midden Februari tot begin April    · eenmalig

Hydrangea arborescens 'Annabelle' (snoei tak kort tot de helft, zodat hij sterker wordt en niet grote bloeiende bollen minder gaan afbuigen, )

bloeit met limoengroene samengestelde bloemtuilen, welke verbloeien tot roomwit, vanaf juni tot september en afhankelijk van de snoeiwijze soms ver tot in oktober. De tuilen drogen dan weer langzaam in tot een zachtgroene kleur. De bloemen kunnen gedroogd en verwerkt worden in droogboeketten.

Oude bloemen verwijderen

Voor de plant maakt het niet uit of de oude uitgebloeide bloemen al in september of pas in maart worden afgeknipt. Ze zorgen nauwelijks voor bescherming tegen vorst. De verdorde bloemschermen kunnen wel degelijk nog de nodige sierwaarde hebben tijdens de winter, zeker wanneer er rijp of een laagje sneeuw op de bloemen ligt.

Snoei:

De Hydrangea arborescens 'Annabelle' bloeit op het jonge hout. De bloemknoppen van de Annabelle worden pas in het voorjaar gevormd. Dit houdt in dat deze struik op een andere wijze gesnoeid wordt dan de Hydrangea macrophylla ( beter bekend als de Boerenhortensia) die haar (nog onzichtbare) bloemknoppen al in het voorgaande jaar vanaf augustus zal ontwikkelen . 

De Annabelle behoudt in de winter haar sierwaarde vanwege de ingedroogde bloemtrossen. Daarom laten we haar in deze periode met rust. Indien je de struik vóór de winter iets zou willen fatsoeneren hou dan altijd minimaal 60 cm hoogte aan om mogelijke bevriezing te voorkomen.

Zodra de strenge vorstperiode geweken is kan de struik gesnoeid worden. Nachtvorst speelt hierbij geen rol. Bij zachte winters kun je dus al snoeien vanaf medio februari, bij hele strenge winters zal dit soms pas begin maart zijn.

Hoe dieper we de stengels snoeien hoe groter en dus zwaarder de bloemen zullen worden. Omdat deze grote zware bloemen dan makkelijker kunnen omvallen of knakken snoeien we liever niet te diep. Een goede vuistregel is om bij jonge planten te beginnen op ongeveer 20 cm boven de grond en de daarop volgende jaren ongeveer kniehoogte aanhouden. Waarbij we steeds proberen om zeker 6 a 8 bladogen per stengel te behouden. De struik zal dan op al deze bladogen uitlopen en meer bloeistengels produceren met iets kleinere bloemtrossen. Wanneer we een paar stengels ongeveer 4 tot 6 weken opnieuw toppen kunnen we de bloeiperiode spreiden en zullen er nog meer bloemen geproduceerd worden.  

Het is handig om direct na het snoeien de struiken alvast wat steun te geven door middel van bamboestokken met behulp van een ‘’spinneweb’’ van binddraad of schapengaas. Wanneer je dit spansel regelmatig om hoog schuift zullen de stengels stabieler staan. Het mooiste effect verkrijg je door de H. Annabelle in grote groepen aan te planten. Zij zullen elkaar in alle opzichten beter steunen.

Afhankelijk van de grondsoort kan je deze Hydrangea in het voorjaar en midzomer bemesten met een organische mest. Bij droge zandgrond is het aan te bevelen om het plantgat te verbeteren met compost en/of cocopeat, strooi dan onderin het plantgat een handvol gedroogde koemest of Culterra. Bij zware grond kan je brekerzand en cocopeat door het plantgat mengen.

Vermeerderen:

De H. Annabelle is makkelijk te vermeerderen via afleggers en stengelstekken.

In onze shop