MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Hortensia 'Annabelle' +

Groeit in 22805 tuinen

Latijnse naam
Hydrangea arborescens 'Annabelle'
Andere benamingen
Annabellen
Hoogte
60 - 130 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Familie: hortensiafamilie (Hydrangeaceae)

Bloeikleur : limegreen tot roomwit
Bloeimaand : juni, juli, augustus, september, oktober
Bladkleur : Groen
Hoogte : 120 - 150 cm, 1,5 m - 2 m
Wintergroen : Bladverliezend
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Zon, Halfschaduw
Soort gewas : Heester / struik
PH bodem : Neutraal tot licht zuur
Speciale kenmerken : Droogbloem
Habitat : Normale bodem, Vochtige bodem

De bloemknoppen van de Hydrangea arborescens 'Annabelle' bevriezen nooit, omdat de plant bloeit op het hout dat hij in het voorjaar maakt.

Hydrangea arborescens 'Annabelle' vormt bolronde tuilen die eerst wit bloeien en in de nazomer groen verkleuren. De tuilen kunnen mooi drogen.

Dikke bloemtuilen verkrijgt men door de struik in de lente tot 30 cm terug te snoeien. De stengels hebben extra steun nodig, want bij een forse regenbui vallen ze om. 
Kleinere bloemtuilen verkrijgt men dus door minder diep te snoeien, met het voordeel dat ze minder zwaar zijn en minder  zullen doorbuigen.

Door in het voorjaar de bladstengels te toppen zullen de takken zich splitsen, waardoor meerdere takken en nog kleinere tuilen ontstaan. 

Deze hortensia is jaarrond te stekken, al wortelen de stekken in de zomerperiode het makkelijkst.

Snij een stuk stengel vlak onder een oog af met een scherpe snoeischaar of mes. Verwijder alle bladeren door deze van de stengel te knippen of te trekken. Plaats de stekken in neutrale stekgrond of in een mengsel van turfmolm en zand. Je kunt de stekken per stuk in een pot zetten, of met meerdere bij elkaar. Eventueel kun je de stekken eerst in een bewortelingshormoon dippen maar echt nodig is het niet, wel is het raadzaam om de stek onder glas of onder een plastic zakje te plaatsen. Het vormen van wortels duurt meestal een week of drie. Als de groei er weer in komt en de stekken staan met meerdere in een pot is het tijd de planten te verpotten in een eigen pot van (kamerplanten) potgrond vermengd met wat turfmolm. Zomerstekken het eerste jaar het beste vorstvrij overwinteren.

Tip: een korf rond de Hydrangea arborescens 'Annabelle' maken met gaas en zo de takken steunen. Of bamboestokken plaatsen met daaroverheen schapengaas. 
 

Hydrangea arborescens 'Incrediball'  is een stevigere versie van de H. Arborescens 'Annabelle'  en wordt in de markt gezet als H. 'Strong Annabelle'.  Dit is echter wel een andere plant.

Berichten over deze plant