MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Zuring 'Green de Belleville'

Foto: Zuring 'Green de Belleville'

Groeit in 5 tuinen

Latijnse naam
Rumex acetosa 'Green de Belleville'
Hoogte
1 cm

Algemene omschrijving

Veldzuring of suikerwortel is een meerjarig kruid dat behoort tot de duizendknoopfamilie (Polygonaceae), het is een overblijvend en winterhard kruid met breed ovaalvormig blad. Al heel vroeg in het voorjaar loopt de plant uit, jong plukken want dan is de smaak op zijn best. Veldzuring kan ook als verfplant gebruikt worden, de wortels van de plant leveren een rode verfstof op.

Zuring is bloedzuiverend, het bevat behalve vitamine C ook oxaalzuur, met enige mate eten dus! Het blad van de veldzuring kan gegeten worden als spinazie maar het kan ook toegevoegd worden aan stamppotten, salades, omeletten en soepen. Gebruik alleen het jonge blad want de grote bladeren, die vooral tijdens de zomermaanden groeien, zijn erg bitter van smaak.

Zaaien in het voorjaar is mogelijk, maar het is beter om te wachten tot eind juni. Zaai in maart tot mei of van mei tot eind juni op rijen, afstand 30 centimeter, uitdunnen of overplanten op 30 centimeter.

Op een halfschaduw plek met een zure, humusrijke en vochthoudende plek. Wanneer er teveel zuring opkomt kan er wat kalk aan de grond toegevoegd worden.

Oogst het jonge blad tot half mei, daarna zal het gewas gaan bloeien en wordt het blad bitter. Na de zaadzetting in de zomer zal de bloeistengel afsterven waarna de plant, in het najaar, weer opnieuw opkomt. Het nieuwe jonge blad kan dan weer opnieuw geoogst worden.

Berichten over deze plant