Stinkend Nieskruid 'Wester Flisk
Algemene omschrijving
Het blad en de stengel van het stinkend nieskruid Helleborus foetidus ‘Wester Flisk’ bezitten een purperen gloed.
Stinkend nieskruid (Helleborus foetidus, waarbij foetidus slechtriekend betekent) doet zijn naam slechts eer aan als u uw neus er bijna insteekt. Het valt dus wel mee met het stinken.
Dit is een wintergroene soort van de kerstroos die van nature ook voorkomt in de Ardennen. Hij bloeit al vroeg in het jaar, januari. De bloemen zijn vrij apart, groen met een paarsbruin randje.Na de bloei zaait hij zich massaal uit. Dat betekent dus wel wat wieden. Daarom is stinkend nieskruid zeer geschikt voor de wat wildere natuurtuin.
Het geslacht kerstroos bestaat uit sterke en langzaam groeiende vaste planten. Er zijn zowel wintergroene als zomergroene soorten. Daarnaast zijn er soorten die met bebladerde stengels overwinteren. De bloei van alle soorten vindt vroeg in het jaar plaats, soms dus zelfs in januari. De bloemen zijn vaak knikkend. Omdat de bladeren lang aanblijven en wat verkleuren, is ook de sierwaarde lang. De groeihoogte varieert van amper 25 tot wel 75 centimeter. Alle Helleborus-soorten zijn giftig, maar omdat niemand ze daadwerkelijk opeet, is er niets dat de aanplant in de weg staat.
De meeste kerstrozen groeien bij voorkeur in humusrijke grond die wat kalk bevat. De grond moet ook voedzaam zijn en voldoende vocht kunnen vasthouden. Het zijn loofbosplanten en dat betekent dus dat ze tijdens de vroege bloei en de eerste maanden daarna graag zonnig staan en in de zomer zeer dankbaar zijn voor voldoende bescherming tegen de zon.
De planten worden graag met rust gelaten, ze kunnen tientallen jaren op dezelfde plek blijven staan. Strooi in het najaar wat bladhumus (niet van eikenblad) bij deze bosplant. Dit stimuleert een goede groei en rijke bloei. Stinkend nieskruid heeft van de kerstrozen het meest last van zwartebonenluis. De beste remedie is met een waterstraal de luizen van de plant afspoelen.