MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Sierappel 'Liset'

Groeit in 59 tuinen

Latijnse naam
Malus 'Liset'
Hoogte
150 - 300 cm
Kleur

Algemene omschrijving

Malus 'Liset' bloeit in de maand april met lilarode bloemen in flinke trossen. De bloem is enkelvoudig. Tijdens de bloei is de boom overdekt met bloemen, die prachtig afsteken tegen het fris donkergroene of purperrode, pas uitgelopen blad. Bij uitlopen is het blad eerst purperrood en wordt later groen. Het blad blijft tot laat in de herfst aan de boom, niet nadat het de koele herfst heeft ondergaan en naar schitterend oranjerode tinten is verkleurd. Daarvoor hebben zich na de bloei purperrode mini-appeltjes gevormd, die weliswaar te zuur zijn om je tanden in te zetten, maar lange tijd een feestelijk accent aan de boom geven.

Malus 'Liset' is vooral een gezond blijvende boom, die geen last heeft van allerlei kwaaltjes, waaraan appelbomen dikwijls lijden. De boom is perfect geschikt voor een middelgrote (voor)tuin en wordt tot zes meter hoog en ongeveer even breed. De kroon is dicht en wat je noemt breed ellipsvormig. Deze sierappel kan gebruikt worden op alle goed water doorlatende gronden, liefst humeus van samenstelling.
Snoeien aan deze sierappel kan beter achterwege worden gelaten. De kroon is fraai van zichzelf en regulatie daarvan is zelden nodig. Snoeien leidt al gauw tot het uit balans raken van de kroon.