MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Anjer (algemeen) Anjer (algemeen)

Groeit in 136 tuinen

Latijnse naam
Dianthus
Hoogte
1 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend, Bladverliezend

Algemene omschrijving

Wikipedia.
Meerjarige anjers vormen lage zoden van smalle, zilvergrijze bladeren. Daarboven verschijnen dunne stengels met talrijke, geurende bloemen. Deze zijn gevuld of ongevuld. Ze bloeien wit, roze, rood of zalmkleurig, in veel gevallen met tekeningen in een contrasterende kleur.

Dianthus gratianopolitanus bloeit het vroegst. De planten vormen grijsgroene zoden. Vanaf mei verschijnen tientallen bloemen op 10 tot 20 cm hoge stengels. Van deze anjer zijn veel rassen verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Rotkappchen’ (donkerrood), ‘Asnelliken’ (roze), ‘Carina’ (karmijnrood) en ‘Badenia’ (scharlakenrood).

Grasanjers (Dianthus Plumarius Groep) bloeien van eind mei tot eind juli. De gefranjerde bloemen van deze klassieke planten laten alle schakeringen roze zien. De rassen hebben veelal gevulde bloemen, zoals ‘Heidi’(donkerrood),‘Diamant’ (zuiverwit),‘Maggie’ (roze) en ‘Ine’ (wit met een rode ring).

Steenanjers (Dianthus deltoides) vormen losse zoden van 15 cm hoge bladeren. Ze bloeien van juni tot september met 2 cm grote bloemen. Bekende rassen zijn ‘Brillant’ (donkerrood),‘Flashing Light’ (scharlakenrood met donkere bladeren) en ‘Albiflorus’ (wit met roze ring).

Plant de anjers op open, zonnige plaatsen, waar u van dichtbij kunt genieten van de geur en de mooie bloemen. Met grasanjers en Dianthus gratianopolitanus kunt u perken omranden. Ze zijn ook te gebruiken als randbeplanting voor een stenen pad. De dichte zoden verzachten de strenge lijnen van een pad. D. gratianopolitanus is ook een aardige opvulplant voor kuipen op het terras. Voor steenanjers zijn rotstuintjes, droge glooiingen en muurtjes ideale standplaatsen. Ze vormen er grote tapijten die in de bloeiperiode zorgen voor opvallende accenten.

Soort: Meerjarig

Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus, September

Bijzonderheden: Goede snijbloem, Geurend, Bodembedekker

Standplaats: Zon

Grond: Doorlatend

Hoogte tot: 30 cm

Latijns/wetenschappelijke naam: Dianthus

Berichten over deze plant