Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Roos 'Royal Pink'

Rozen bestaan er in heel veel vormen en kleuren. Deze koningin der bloemen beloont ons ieder jaar met een pracht aan bloemen op voorwaarde dat we de plant juist snoeien en onderhouden.

De meeste rozen bloeien van ongeveer half juni tot eind oktober. Sommige variëteiten zijn herbloeiend (remonterend) en bloeien iets langer.
De roos is een doorlevende plant. Deze kan meerdere jaren na elkaar blijven leven en bloeien. De roos is in onze streken meestal winterhard. Bij heel strenge winters is het aangewezen om de roos wat te beschutten.

De nieuwe bloemen komen op takken die nog hetzelfde jaar gegroeid zijn: dus op de pas gemaakte scheuten. Dit wil zeggen dat men de rozen gerust "kort" mag snoeien.

Een stamroos is een struikroos of een treurroos die op een stammetje is gekweekt.
Treurrozen zijn eigenlijk op stam geënte klimrozen waarvan de buigzame takken sierlijk overhangen. Goede stam- en treurrozen hebben meestal twee of drie entplekken (oculaties) bovenaan de stam. Dat geeft een mooi vertakte kroon.
Voor de op stam geënte struikrozen kunnen zowel grootbloemige rozen als trosrozen worden gebruikt. Treurrozen zijn altijd trosrozen. Voor grootbloemige struikstamrozen is de stamhoogte meestal 1 m, voor struiktrosrozen vaker 80 cm, maar ook halfstamrozen (60 cm) komen voor. Treurrozen staan dikwijls op een stam van 120 cm of meer. Die hoogte is nodig om de takken voldoende ruimte te geven. Over het algemeen geldt: hoe hoger, hoe duurder.
De snoei van struikstamrozen is hetzelfde als van ‘gewone’ struikrozen. Treurrozen moet u net zo snoeien als klimrozen.

Stamrozen hebben net zoals alle rozen veel voedsel nodig voor een rijke bloei, mest daarom uw rozen bij. Leg in de winter koemestkorrels rond de voet van het stammetje. Geef in het voorjaar een gemengde organische mest. Mest in Juli bij met speciale rozenmest, zie voor de juiste hoeveelheid de verpakking.

In de zomer fel zonlicht vermijden.
Gefilterd zonlicht is aanteraden.
Geef deze plant zijn halfschaduw!

Eigenschappen

Hoogte
1 - 80 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend