Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Dormanbes

Rubus parvifolius 'Dorman Red'  • 

Foto: Dormanbes

Foto: Dormanbes

De Japanse framboos vormt vier tot vijf meter lange dieprode stengels met hier en daar wat kleine stekeltjes. Net als bij bramen vormen de planten vanaf het voorjaar nieuwe grondscheuten aan de voet van de plant De lange takken kun je het beste opbinden langs enkele draden en zo tot een haag of hoger langs een rozenboog leiden. Elk jaar verschijnen op de takken van het vorige seizoen korte zijtakken met aan het uiteinde een compacte groep met vruchten. De planten bloeien in een bescheiden roze en de kelkslippen hebben de wat vreemde gewoonte zich na de bloei weer te sluiten. Wanneer deze enkele dagen later opnieuw opengaan verschijnen de vruchten. De letterlijk schitterende robijnrode vruchten zitten in groepjes van tien bijeen en zijn gemiddeld zon tweeënhalve centimeter groot De bessen starten oranjekleurig en zijn volledig rood bij de volle rijpheid. Bij het plukken voel je de wat ongewone kleverigheid van de bessen. Met zijn schitterende oogst en zijn ongekunstelde friszoete smaak is hij de lievelingsvrucht van kinderen, een oosterse schoonheid die elke zomerse fruftsla, dessert of taart tot iets bijzonders kan maken. 

ranken 3 tot 5 rn, standplaats volle zon. Plantafstand 2 tot 3 rn, oogst in augustus. De planten houden van humusrijke, vochthoudende grond en zijn een beetje vorstgevoelig, dus is een windbeschutte standplaats aan te raden. Het is een van de weinige framboosachtigen die het ook op een zeer warme standplaats (mits voldoende vocht) goed zal doen. 

De nauw verwante Japanse wijnbes Rubus phoenicolosius geeft ranken van 2 tot 3 m en vraagt een plantafstand van I,5 tot 2 m. De planten hebben iets meer sierwaarde in stengels en bladeren, maar de oogst en vruchtgrootte zijn beduidend kleiner.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 400 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend