MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Klokjesbloem (algemeen)

Foto: Klokjesbloem (algemeen)
Foto: Klokjesbloem (algemeen)

 De klokjesbloem brengen in de zomermaanden van juni tot en met augustus snel sfeer en kleur in de tuin. Bij een goede verzorging laat deze plant meerdere keren per jaar prachtige bloemen zien.
Van deze kleurrijke bloeier kun je lang genieten, mist je deze plant goed verzorgt.
Van oorsprong is de campanula een bergplant. Niet gek dus dat deze plant het goed doet tussen de stenen.

De bloemen worden ook wel klokjes genoemd. Deze naam hebben ze te danken aan de klokvorm. De bloemen bloeien in veel verschillende kleuren, waaronder wit, roze, paars en blauw. De campanula fleurt met haar bloemen in deze mooie kleuren de stenen helemaal op en doet het dus ook goed als opvuller tussen stenen en bestrating.

De campanula is een gemakkelijke plant en groeit op elke grondsoort, maar geeft wel de voorkeur aan kalkhoudende grond. De plant groeit het beste in de zon of halfschaduw. De bekende klokjes van de campanula komen uit in de bloeiperiode van juni tot en met augustus. De plant kan redelijk goed tegen droogte, maar tijdens de bloeiperiode moet je de plant 2 keer per week water geven. Ook adviseren we de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

In de winter zal de campanula zijn blad houden en behoort dan ook tot een winterhard soort.

De campanula kan je op veel verschillende manieren aanplanten in zowel de tuin als in terras- of balkonpotten. Zo is het mogelijk om de plant aan te poten als randplant in een border, maar het is ook mogelijk om ze in kleine groepjes te poten. In hangpotten en in de borders in de tuin wordt het speelse karakter van deze plant het best zichtbaar. In de zomermaanden kan je dus zowel in de tuin als op het terras genieten van een prachtige bloemenzee.

Afhankelijk van de soort kun je 5-9 plantjes per vierkante meter tuinoppervlak plaatsen.

Er zijn verschillende soorten van de campanula:

  •     Campanula Addenda bereikt een hoogte van 20 cm. De Addenda is beschikbaar in de kleuren wit en paarsblauw. Van deze soort poot je er ongeveer 7-9 per vierkante meter tuinoppervlak.
  •     Campanula Lactiflora behoort ook tot de hogere varianten en kan tot 140 cm hoog worden. De bloemen bloeien in de kleuren roze of paars. Van deze soort poot je er ongeveer 5 per vierkante meter tuinoppervlak.
  •     Campanula Persicifolia is een hoge variant uit de campanula familie. Deze kan tot 70 cm hoog worden en de bloeikleur van de bloemen kan variëren van wit tot roze en paars. Van deze soort poot je er ongeveer 7 per vierkante meter tuinoppervlak.
  •     Campanula Portenschlagiana bereikt een hoogte van ongeveer 20 cm bereikt. De klokjes van deze plant zijn paarsblauw. Van deze soort poot je er ongeveer 7 per vierkante meter tuinoppervlak.
  •     Campanula Poscharskyana bereikt een hoogte van ongeveer 20 cm. Deze lage soort campanula is goed te gebruiken als groene bodembedekker. Van deze soort poot je er ongeveer 9 per vierkante meter tuinoppervlak.


Wanneer de campanula is uitgebloeid adviseren we de uitgebloeide stelen niet af te knippen. Dit omdat ze later in het seizoen opnieuw kunnen uitlopen en je opnieuw kan genieten van de prachtige bloemen.

Zijn de bloemen uitgebloeid? Knip dan de uitgebloeide bloemen af. Hiermee stimuleer je de groei van nieuwe bloemen.
Na het bloeiseizoen adviseren we om de plant terug te snoeien om te verjongen. Is de plant te breed geworden? Dan is het mogelijk om de plant te splitsen. Dit kan al heel gemakkelijk door met een schop/spade een deel van de plant uit te spitten.

Vermeerderen door uitzaaien zaden:  Uitgebloeide campanula planten bevatten veel zaad. Wanneer deze zaden vallen kan de plant gemakkelijk uitzaaien. Wil je voorkomen dat de plant groeit in omvang dan adviseren we om het zaad op tijd te verwijderen.

Het is ook mogelijk om de plant te vermeerderen en/of te poten op een andere plaats. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de plant te breed is geworden, omdat deze is uitgezaaid. Het is dan mogelijk om de campanula te vermeerderen door te scheuren. Het beste moment om te scheuren is in de lente of de herfst.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 10 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend