MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Lampenpoetser 'Floristan' (algemeen)

Liatris spicata 'Floristan'  • 

Foto: Lampenpoetser 'Floristan' (algemeen)

Foto: Lampenpoetser 'Floristan' (algemeen)

Twee Floristans zijn er te onderscheiden: Liatris spicata 'Floristan Violet/Violett' en Liatris spicata 'Floristan White/Weiss/Wit'

De Liatris spicata 'Floristan', ook wel Lampenpoetser genoemd een een vaste plant met grasachtig, groen blad met een opgaande groei. Vanaf half zomer, rond de maand juli tot en met september bloeit de Liatris spicata Liatris spicata 'Floristan Violet' met violetkleurige bloemen en Liatris spicata 'Floristan White' bloeit wit. Deze bloemen zijn ook goed als snijbloemen te gebruiken.

Herkomst
De Lampenpoetser komt van oorsprong uit het oosten van Noord-Amerika.

Kenmerken
De Liatris is een gemakkelijke plant die bloeit in de zomer. Hij is winterhard en staat het liefst op een plek in de zon of halfschaduw. Vlinders en bijen zijn dol op deze plant, plant ze in groepjes bij elkaar en je creeërt veilige plekken voor zijn bezoekers.

De Lampepoetser is een plant met een aardigheidje. De bloemkaars bloeit niet van beneden naar boven, maar van boven naar beneden en dat zie je niet vaak in de natuur. 

Verzorging
De uitgebloeide bloemen kun je met steel en al wegknippen. Ze verdragen ook nog eens droge grond dus het is niet erg als ze wat minder water krijgen tijdens een warme zomer

De Lampenpoetser kan worden vermeerderd door zaaien maar dat is niet eenvoudig. Het scheuren van de Lampenpoetser is echter de eenvoudigste manier. De knollen kunnen individueel worden aangeplant.

zaaien: voorjaar onder glas. 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 60 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw