MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Indische goudenregen

Cassia fistula  • 

Foto: Indische goudenregen

Foto: Indische goudenregen
Foto: Indische goudenregen

De Indische goudenregen (Cassia fistula) of trommelstokkenboom is een tot 18 m hoge boom met een korte stam en een brede, losse kroon. In de bloeiperiode laat de boom vaak wat bladeren vallen, maar is nooit lang kaal. De bladeren staan afwisselend geplaatst, zijn tot 50 cm lang en zijn evengeveerd in acht tot zestien deelblaadjes. De deelblaadjes zijn eirond, toegespitst en tot 20 cm lang.

De bloemen groeien in 30-80 cm lange, hangende trossen, die doen denken aan die van de in Europa voorkomende goudenregen (Laburnum anagyroides), die echter tot een andere onderfamilie, de onderfamilie Papilionoideae behoort. De bloemen zijn circa 4 cm breed en bestaan uit vijf kortgesteelde, licht- tot diepgele kroonbladeren. Het vruchtbeginsel en de onderste drie, groene meeldraden staan omhooggekromd. De vruchten zijn tot 60 cm lange, circa 2 cm dikke, staafvormige peulen die bij rijpheid bruinzwart worden en een rij netjes gestapelde, platte zaden omgeven door kleverig, bruin vruchtvleesbevatten.

De vruchten worden verhandeld onder de namen pijpkassia, trommelstokken of oudemannetjesdrop. Het zoetige vruchtvlees vormt een mild laxeermiddel. Ook wordt het vermengd met water opgedronken. Ook de bloemen kunnen tot een siroop worden verwerkt die ook een laxerende werking heeft. Tevens kunnen de bladeren worden verwerkt in een thee met een mild laxerende werking. In India wordt de bast van de boom gebruikt als looimiddel.

De Indische goudenregen komt oorspronkelijk uit India en Sri Lanka. Het is een nationaal symbool van Thailand en op veel Thaise provinciewapens te zien. Tegenwoordig kan de soort wereldwijd in tropische gebieden worden aangetroffen. De plant wordt veel in tuinen en langs straten aangeplant.

Bron: wikipedia

Eigenschappen

Hoogte
1 - 1000 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend