MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Ananas

Groeit in 12 tuinen

Latijnse naam
Ananas comosus (L.) Merr.
Andere benamingen
Ananas sativus L.
Hoogte
1 - 50 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Algemeen: Ananas behoort tot de bromelia-familie. Ananas bestaat uit bontbladige en groenbladige soorten die met en zonder bloem worden aangeboden. Van oorsprong groeit hij in Brazilië en Paraguay. In tegenstelling tot andere bromelia's is ananas een aardbromelia, hij leeft dus van de voeding in de potgrond. Het zijn sterke planten die weinig onderhoud en aandacht vragen. Ananas is algemeen gekend omwille van de eetbare vruchten. Er zijn echter ook kleinere soorten die geschikt zijn voor de huiskamer. Net zoals alle andere bromelia's bloeit ananas slechts éénmaal meer die bloei duurt wel maanden.

Algemene tips- -Bromelia’s wensen veel licht maar geen direct zonlicht of volle zon. -
Ze voelen zich thuis bij elke temperatuur tussen 15 en 30°C. Het best is echter een gemiddelde kamertemperatuur 20-25°C -
Geef Bromelia’s water in het hart van de rozet. Gebruik bij voorkeur lauw regenwater. -
Zorg ervoor dat de potkluit voortdurend licht vochtig is maar niet te nat. Geen natte voeten. -
Eventueel verpotten na de bloei.

Goed om weten Als fruitgewas komt de plant overal in de tropen voor. Portugese ontdekkings-reizigers namen de naam Nana Meant ('kostelijke' vrucht') over van de indianen. Eind 17de eeuw werd de ananasvrucht voor consumptiedoeleinden in Europa in kassen verbouwd. Zelfs in de tuinen van Versailles onder Louis XV. Twee eeuwen later verdween de kasteelt ten gunste van de import van de Azoren en later uit Afrika. Pas in de 20ste eeuw werd de ananas ook populair als sierplant. (Eddy Geers)