MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Lavendel 'Essence Purple'

Lavandula angustifolia 'Essence Purple' bloeit met blauwpaarse aren.
Lavendel is een halfheester die heel veel gebruikt wordt in de tuin om plantvakken mee op te vullen. Ze zijn mooi grijsbladig en staan graag op een zonnige standplaats die in de winter niet te nat is.

Lavandula angustifolia ‘Essence Purple’ biedt alles wat je maar van een lavendel zou willen. Rijke bloei, intens violette/donkerpaarse, ook blauwpaars genoemde bloemen, enorm geurend en een compacte groeivorm. Hij bloeit zelfs eerder dan  de bekende ‘Hidcote’. De planten worden maar 30-45 cm hoog en ze vertakken heel goed. Goede vertakking betekent: veel bloemen. En ook door al die geur zul je ‘Essence Purple’ niet gauw over het hoofd zien.

De planten bloeien vol en rijk in de periode juni-september. Ze hebben zilvergrijs, fijn  blad en groeien mooi rechtop. Deze planten verwilderen niet snel en je kunt ze heel goed snoeien. Ze zijn in het huidige klimaat ook in onze streken goed winterhard (Nederland heeft inmiddels een klimaat dat vergelijkbaar is met dat van het Loire-gebied in Frankrijk een halve eeuw geleden) en ze blijven in zachte winters wintergroen (ze behouden hun blad).

Plant ‘Essence Purple’ altijd op een zonnige plek in voedzame, pH-neutrale tot kalkrijke, goed doorlatende grond. Zit er te weinig kalk in de grond (zure grond), voeg die dan toe. Geef dan ook ieder voorjaar een goede kalkbemesting. Hoewel de planten aardig wat droogte kunnen hebben, mag de grond natuurlijk nooit helemaal uitdrogen.

‘Essence Purple’ vraagt verder weinig extra voeding of verzorging op één ding na: je moet de planten ieder voorjaar, rond maart als de vorst weg is, vrij kort snoeien om ze niet te sterk te laten verhouten en ze jong te houden. Dat moet wel op de juiste manier gebeuren, want snoei je te kort, dan lopen ze niet goed meer uit. Zorg bij het snoeien in het voorjaar dat er altijd groen aan de plant overblijft. Het is bovendien aan te raden om in de herfst – na de bloei – de uitgebloeide bloemen af te knippen (de stelen met een beetje groen iets inkorten). Dan houden de planten langer hun mooie blad.

Lavandula angustifolia wordt ook in de keuken gebruikt maar moet wel met mate gebruikt worden.
Samen met dille, bonenkruid en salie is dit zeer lekker voor een kruidenboter.
De jonge bladpunten kunnen in de soep, salades, vis, gevogelte meekoken en worden voor het opdienen verwijderd.
De smaak van lavendel is zoet en zeer sterk.

Eigenschappen

Hoogte
20 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend