MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Walnoot Walnoot Walnoot +Walnoot

Groeit in 6999 tuinen

Latijnse naam
Juglans regia
Andere benamingen
Perzische walnoot, Gewone walnoot, Okkernoot
Hoogte
5 - 700 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Notenbomen worden al zeer lang gekweekt. Groeit uiteindelijk uit tot een forse boom van circa 30 m hoogte. De mooie vrijwel ronde kroon is opgebouwd uit zware takken. De oude stam is lichtgrijs met diepe, onregelmatige verticale groeven.
Het geveerde blad wordt 20 - 30 cm lang. De deelblaadjes zijn eirond tot ovaal, circa 8 - 12 cm. Net na het uitlopen van het blad. verschijnen de groene, mannelijke katjes (circa 7 cm) en de kleinere vrouwelijke bloemen die in groepjes van 2 of 3 bijeen staan.
De groene, bijna ronde, vrucht heeft een gladde bolster. De lichtbruine walnoot is gegroefd en bijzonder smakelijk. Noten verschijnen pas bij circa 15-jarige exemplaren. Wortelt zeer diep en heeft liefst goed doorwortelbare, open grond.

  • Hoogte:     20-30 meter
  • Blad:     Oneven geveerd, heldergroen
  • Wintergroen:     Nee
  • Bloemen:     Onopvallende katjes, geelgroen mei/juni
  • Vruchten:     Smakelijke eetbare walnoten, de noten vallen vanzelf naar beneden als ze rijp zijn
  • Toepassing/gebruik:     Boomgaard/ Landschappelijk/ Tuin
  • Grondsoort:     Vochthoudende bodem, bij voorkeur kalkhoudend
  • Lichtbehoefte:     Half schaduw

Juglans regia is afkomstig uit Zuidoost-Europa, Centraal-Azië. Opletten bij het snoeien voor bloeden (1/11-15/7). De geur van de bladeren houdt muggen weg. Het aantal vruchten is over het algemeen niet erg groot.

Walnoten passen heel goed in onze omgeving. Vliegen en muggen worden uit de omgeving van de boom geweerd, zeer nuttig bij de stallen van dieren! Ze geven veel schaduw af en zijn dan ook goed geschikt om onder te zitten wanneer de temperaturen ´s zomers hoog oplopen. Bladluizen komen nauwelijks voor op de boom.

Inzake gezondheid zijn het meestal gemakkelijke bomen. De meeste nieuwe rassen zijn weinig of niet vatbaar voor ziekten. Oudere rassen kunnen wel gevoelig zijn voor bacteriebrand en brandvlekkerigheid (bladvlekkenziekte). Tegen insecten of mijten hoeft niet gespoten te worden. Normaal vergen ze dus geen gewasbeschermingsmiddelen (pesticiden).
Walnoten passen meestal niet in kleine tuinen. Ze moeten ruim van elkaar geplant worden. Een uitzondering is de zwakgroeiende cv. ´Hansen´.

Ze passen goed in ons huidig eetpatroon. In de herfst kan je de noten verzamelen, laten nadrogen en opeten. Ze zijn bijzonder rijk aan eiwitten en zijn hierdoor heel nuttig voor mensen die geen vlees wensen te eten (vegetariers). Noten zijn voor de meeste mensen een gezonde lekkernij, welke ze gedurende verschillende maanden kunnen gebruiken. Onder de walnoten zijn er diverse planten welke er niet kunnen en willen groeien. De wortels van een Juglans zouden giftige stoffen bevatten, die de groei van andere planten kan verstoren.
In Nederland kennen we de Juglans regia ook als Perzische walnoot, Gewone walnoot of Okkernoot. De noten van de boom zijn eetbaar. De boom kan een hoogte van 30 meter bereiken en een meer dan 10 meter brede kroon ontwikkelen. Naarmate Juglans regia ouder wordt, vertoont de grijze stam een steeds dieper gegroefde bast.

Berichten over deze plant