MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Brandkruid (algemeen)

Phlomis  • 

Foto: Brandkruid (algemeen)

Foto: Brandkruid (algemeen)

Drie soorten zijn van belang voor de tuin. Er zijn geel en roze bloeiende soorten. Het is een plant die uitstekend geschikt is voor droge grond. De zaaddozen zijn in herfst en winter een bekoring.
De naam Phlomis is afgeleid van phlomoïdes = op een labiaat gelijkend. De plant behoort tot de familie van de lipbloemigen (Labiatae). Het meest kenmerkende is de schijnkrans, waarin de bloemen staan. De vorm is haast een barokke, op een mandarijn lijkende sierlijke torenui. Phlomis groeit het liefst in de volle zon. In de halfschaduw kan ook, de plant groeit dan meer lang gerekt. Phlomis is heel goed te combineren met siergras zoals Deschampsia caespitosa (smele), Alpecurus pratensis (vossestaart), Dactylis glomerata (kropaar), Helictotrichon sempervirens, Molina caerulea en Pennisetum alopecuroides.
Als Phlomis in bloei staat, is de verwantschap met brandnetel en dovenetel goed te zien. Phlomis heeft geen brandharen, die tot irriteren. Knip Phlomis pas in het vroege voorjaar af vanwege de fraaie en decoratieve zaaddozen. Zet planten op een onderlinge afstand van één meter. Gebruik een voedzame humusgrond. De plant groeit met overblijvende wortelstokken.

  • Een aantal soorten:
  • Phlomis fruticosa - Het blad is grijsgroen en geurend. Met gele bloemen. Bloeitijd juli - september
  • Phlomis italica - Wintergroen. Met kleine roze bloemen. Bloeit in juli - augustus
  • Phlomis russeliana - Niet wintergroen. Met gele bloemen. Bloeitijd juli - september
  • Phlomis tuberosa - Met lilaroze bloemen omsloten door roodachtige kelkbladen. Bloeitijd juli - september. Decoratieve zaaddozen.

Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Phlomis

Eigenschappen

Kleur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon