Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Wegdistel

Onopordum acanthium  • 

Foto: Wegdistel

Foto: Ivan De Wispelaere/Waarnemingen.be

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wegdistel

http://wilde-planten.nl/wegdistel.htm

http://www.floravannederland.nl/planten/wegdistel/

http://waarnemingen.be/soort/view/7114?from=2015-06-06&to=2016-06-06

http://waarneming.nl/soort/view/7114?from=2015-06-06&to=2016-06-06

Deze plant heeft een rechtopstaanden, vertakten, breed gevleugelden, witviltigen, stekeligen stengel. De bladen zijn los spinnewebachtig, langwerpig, bochtig stekelig getand, de stengelbladen zijn afloopend en vormen langs den stengel 2-3 stekelige vleugels, de wortelbladen zijn aan den voet versmald.

De hoofdjes zijn rondachtig, alleenstaand, vrij groot. Het omwindsel is bolrond en bestaat uit blaadjes, die uit een eironden voet lijn-priemvormig, los spinnewebachtig zijn, terwijl de onderste wijd afstaan. De algemeene bloembodem is vleezig, gegroefd, de randen der groeven zijn franjeachtig getand. De bloemen zijn purper, alle gelijk, tweeslachtig. De bloemkroon is glad, ook de helmdraden zijn glad en de helmknopjes hebben geen draadvormige aanhangsels aan den voet. De vruchten zijn omgekeerd eirond, samengedrukt, bijna vierkant, rimpelig met iets scheeve, rondachtige aanhechtingsplaats. De haarkroon is nauwelijks dubbel zoo lang als de vrucht, rosachtig, ruw, aan den voet tot een ring vergroeid, afvallend. 6-15 dm. Tweejarig. Juli-September, soms tot Herfst.

Biologische bijzonderheden

Door de stekende deelen is de plant beschut tegen het opvreten door dieren. Wat de bloemen betreft, zijn de helmdraden prikkelbaar, zij trekken zich door mechanische prikkels samen en daar de buis der helmknopjes als een foedraal den stijl omgeeft, wordt door het neertrekken van die buis het stuifmeel, dat op den stijltop ligt, daaruit gedreven en dadelijk door het insect, dat de prikkel veroorzaakte, meegenomen. Hieraan is voor de bloem het groote voordeel verbonden, dat het stuifmeel tegen vocht beschut in den meeldraadkoker ligt tot op het oogenblik, dat het insect komt, om het weg te halen. Dezelfde inrichting vindt men ook bij Centaurea.

Voorkomen in Europa en in Nederland

De plant komt in bijna geheel Europa op onbebouwde plaatsen, aan kanten van wegen voor, vooral naar de zeezijde. Bij ons is zij vrij zeldzaam.

Volksnamen

De plant heet vrij algemeen distel en stekel, doch in Friesland, Utrecht, West-Friesland en Zuid-Holland wegdistel.

Onopordon = van het Grieksche onos: ezel en porde: wind, omdat de ingewanden der ezels, die van deze planteneten, zoo opzetten.

acanthium = stekelachtig.

Bron; blz. 432-433, deel 3 van de Flora van Nederland 1909-1911 (3 delen) door H. Heukels.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 250 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend