Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Sierui (algemeen)

Foto: Sierui (algemeen)
Foto: Sierui (algemeen)

Bollen. Het merendeel van de Allium zijn meerjarige bollen.
De allium is familie van onze alom gekende ui. Het geslacht Allium omvat bijna 1000 soorten.
Dit bolgewas wordt meer en meer toegepast in de hedendaagse tuin. Alleen is niet de lange bloei een troef maar de floristen maken daarna gebruik van de uitgebloeide zaaddozen om bloemstukken mee op te fleuren.
Ze komen voor in verschillende maten, vormen en kleuren.
Sieruien hebben niet alleen het voordeel dat ze heel mooi bloeien met opvallende ronde of hangende trossen met stervormige of klokvormige bloemen. Veelal blijven de uitgebloeide bloemen en/of zaaddozen ook nog decoratief. Sieruien variëren sterk in grootte. Er zijn lage soorten die bijvoorbeeld geschikt zijn voor toepassing in een rotstuin maar er zijn ook hoge soorten die in de border kunnen aangeplant worden tussen andere planten. Daarbij komt nog dat ze ook heel makkelijk combineerbaar zijn met vaste planten, siergrassen of met andere bloembollen.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het najaar stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn.
Plant ze tussen half oktober en half december in de volle zon in goed gedraineerde kalkrijke grond. Op die manier hebben de bollen de tijd sterke wortels te ontwikkelen voordat de winter aanbreekt. Sommige soorten kunnen ook in halfschaduw staan.
Plant ze 3 keer zo diep als de hoogte van de bol, dus een bol van 4 cm plant je 12 cm diep. Plantafstand 20cm.
Na het planten voldoende water geven. De kleinere soorten, bijvoorbeeld Allium karataviense ‘Ivory Queen’, kunnen ook prima in potten en bakken geplant worden of in een rotstuin.
Vooral in grote groepen is de plant op zijn mooist. Het is trouwens best om ze in combinaties te gebruiken want als er één nadeel moet genoemd worden van deze planten is het wel dat het blad snel lelijk wordt. Plant ze daarom tussen allerlei bodembedekkers of vaste planten (Hosta, Heuchera, Sedum) en siergrassen.
Zaaien kan je in de herfst, winter of lente, maar wordt minder gedaan. Na opkomst een jaar gerust laten en dan verspenen op kweekbedjes.
Onderhoud
Gemakkelijke planten.
Bewater de Allium  vanaf het moment dat ze groeien, al vanaf het vroege voorjaar. Het is raadzaam om in het voorjaar enkele keren te bemesten met organisch compost, gecomposteerde mest of een in water oplosbaar universeel bemestingsmiddel. Houd onkruid in toom, zodat de bollen niet verstoken zijn van voedingsstoffen.
Hoge soorten moeten opgebonden worden aan steunen, doe dit voorzichtig om de bollen niet te beschadigen.
Laat sieruien de eerste jaren met rust, verplaats ze niet en deel de uitgegroeide bollen pas na 3-4 jaar in het voorjaar .
Markeer de groeiplaats.
Bij zeer strenge winters, beschermen met bladeren.
Als u zaailingen wenst te voorkomen, dient u uw Alliums te koppen voordat de zaden zich kunnen verspreiden. Bloemen kunnen aan de plant gelaten worden om te drogen. De gedroogde bloemen zien er mooi uit in de tuin, maar kunnen ook worden verwerkt in boeketten voor in huis.
Het voordeel van Allium bollen planten is dat ze zeer weinig onderhoud behoeven als ze eenmaal gesetteld zijn. Zodra de bladeren geel worden, kunt u de planten afsnijden tot aan de grond.
Elk jaar zullen er nieuwe bolletjes uit de ouderbol groeien. Wanneer de plant te vol wordt, kunt u hem voorzichtig uit de grond halen en de kleine bolletjes verwijderen. Deze kunt u elders in de tuin planten, of cadeau doen aan een bevriende tuinliefhebber.
Haal ze na enkele jaren uit de grond, verdeel en plant ze weer op grotere afstand.
Ziekten
Bladluis-trips-rupsen-meeldauw-wortelrot-slakken

Eigenschappen

Kleur
  •   
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop