MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kuiflavendel 'Anouk Dark Purple'

Lavandula stoechas 'Anouk Dark Purple'  • 

Foto: Kuiflavendel 'Anouk Dark Purple'

De kuiflavendel of Lavandula stoechas bloeit al vroeger op het jaar dan de gewone Lavandula angustifolia en bloeit ook langer door met prachtige bloemen. Toch is deze lang bloeiende lavendel niet zo vaak in de tuinen te zien als de gewone lavendel. De oorzaak hiervoor ligt vooral aan het feit dat de vlinderlavendel een ietwat vorstgevoelige soort lavendel is, terwijl gewone lavendel bijna altijd de winter zonder problemen weet te overleven. De kuiflavendel is zeer geschikt als kuipplant voor op terras of balkon.

Lavandula stoechas verlangt een licht humusrijke droge grond in de volle zon. Vooral in de winter is een droge of een bodem die het water goed laat afvloeien van groot belang. Vlinderlavendel die moet overwinteren op een natte standplaats sterft meestal nog voor het voorjaar af.

De kuiflavendel heeft niet die typische lavendelgeur maar de gekneusde bladeren geuren eerder naar dennen.
De bloemaren zijn 5 à 7cm met bovenaan een kuif van langwerpige lintbloemen, bloeien van onder naar boven.
Deze meerjarige en niet-winterharde lavendel wordt 40 tot 70cm hoog. Hij komt in het hele gebied rond de Middelandse zee voor. De kleine bloemen hebben meestal violette, maar ook roze en witte schutbladeren, bloeien van juli tot oktober en ruiken zoet naar kaneel en kamfer.

Eigenschappen

Hoogte
40 - 70 cm