MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Buxus 'Handsworthiensis'

Buxus sempervirens 'Handsworthiensis'

Foto: Buxus 'Handsworthiensis'

Buxus sempervirens ‘Handsworthiensis’ is sterk opgaand en compact. De bladeren worden relatief groot. Buxus sempervirens is de meest populaire soort. Dat komt door de frisgroene kleur en het fijnvertakte dichte uiterlijk. De eironde blaadjes zijn aan de bovenzijde glanzend donkergroen en leerachtig. Deze is de beste soort voor het knippen van figuren omdat hij meer groeikracht bezit dan de andere soorten.

Buxus is een van de oudste haagplanten waarvan het eerste gebruik teruggaat tot in de Romeinse tijd. Zijn herkomstgebied ligt rond de Middellandse Zee waar hij een hoogte tot wel zes meter kan bereiken. Echter, in ons land blijft deze struik een stuk lager en groeit hij tot maximaal drie meter. Deze hoogte wordt slechts langzaam bereikt, maar deze heester kan ook honderden jaren oud worden. De buxus is wintergroen en wordt vooral gebruikt voor het maken van lage heggen en voor het vormen van figuren. Buxus krijgt wel bloempjes maar deze zijn erg onopvallend.

Buxus ‘Handsworthiensis’ snoei je voor 21 juni en in september. Indien nodig kan gedurende het gehele groeiseizoen de vorm worden bijgeknipt. Er zijn speciale buxusscharen in de handel, maar met een gewone heggenschaar lukt het ook. Snoei de Buxus ‘Handsworthiensis’ nooit bij zonnig weer. Dit zorgt voor verbranding van nieuwe blaadjes, waar Buxus ‘Handsworthiensis’ maar langzaam van herstelt. Geef de Buxus ‘Handsworthiensis’ veel kalk. Matige groei en bleke bladranden zijn meestal het gevolg van een gebrek hieraan.

Tevens dient goed bemest te worden. Dit kan met speciale buxusmest, maar organische mestkorrels voldoen ook. Wanneer de kleur van de bladeren verbleekt kan kunstmest met extra magnesium weer snel de mooie groene kleur teruggeven.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 100 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend