MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Bergden

Groeit in 4 tuinen

Latijnse naam
Pinus mugo subsp. uncinata
Andere benamingen
Bergpijnboom
Hoogte
1 - 150 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Pinus mugo subsp. uncinata is het type van de Bergden dat van nature voorkomt in het noordoosten van de Pyreneeën over het Centraal Massief, de Vogezen, de Zwitserse Jura en de centrale Alpen tot de Kaukasus, en vaak tot aan de boomgrens groeit op plaatsen waar andere bomen het laten afweten. Het is een middelgrote boom die tot 20 m hoog kan worden. Hij onderscheidt zich van de gewone Bergden o.m. door zijn omvang en groeiwijze (meestal eenstammig) en door de asymmetrische vorm van de kegels, die aan één kant dikke schubben hebben. Pinus mugo subsp. uncinata wordt vaak als een aparte soort beschouwd (Pinus uncinata).
De Bergden lijkt op de Grove Den (P. sylvestris), met twee naalden paarsgewijs bij elkaar in een schede aan de korte loten, kleine eivormige kegels, en een grijs geschubde schors. Maar de naalden van de Bergden staan dichter tegen de takken en de bloemen zijn langer dan die van de Grove Den.
Het hout van de Bergden is knoestig met dik spinthout en wordt soms gebruikt voor houtsnijwerk. De naalden worden gebruikt als grondstof voor aromatische oliën.

Wikpedia